Amèrica Llatina

López Obrador guanya a Mèxic, però sense majoria qualificada al Parlament

Els plans de reforma energètica i administrativa s'hauran de pactar amb l'oposició

2 min
Manuel Lopez Obrador guanya les eleccions a mèxic

BarcelonaEl govern d'Andrés Manuel López Obrador (conegut popularment com a AMLO) ha guanyat les eleccions de mig mandat d'aquest diumenge a Mèxic però no ha obtingut la majoria qualificada al Parlament, cosa que li impedirà tirar endavant els seus projectes de reforma legislativa i constitucional si no té el suport de l'oposició. Segons el resultat provisional, la coalició de govern mantindrà una còmoda majoria absoluta a la cambra baixa. Morena, el partit del president, ha guanyat amb el 35% dels vots i obtindria entre 190 i 203 escons, per sota dels 256 que tenia. Però amb el suport dels seus socis dels Verds i del Partit del Treball, la coalició de govern passaria de 313 escons a 279, en un parlament de 500. Els resultats finals no se sabran fins la setmana que ve. La participació ha superat el 50%.

"És un resultat ambigu: AMLO manté la majoria però perd l'opció de fer grans reformes en solitari, i per a l'oposició també ho és, perquè millora els resultats i evita la majoria absoluta, però la majoria de govern està assegurada. Tothom pot dir que ha guanyat", explica Anna Ayuso, analista del CIDOB especialitzada en l'Amèrica Llatina. "La polarització no ha funcionat. Ara tenim un Congrés més plural, però Morena continua sent el partit més votat. Els Verds, que no es poden identificar ni amb la dreta ni amb l'esquerra, perquè en la seva trajectòria han pactat amb tothom, també han millorat", afegeix.

Si bé que eren eleccions legislatives i locals, els comicis s'han llegit com un referèndum sobre la gestió del president d'esquerres, que va ser elegit el 2018 amb la promesa de lluitar contra la violència i la corrupció i reduir les desigualtats econòmiques. Però la votació de diumenge —la més gran que ha celebrat el país, amb més de 93 milions d'electors per designar 21.000 càrrecs de tots els nivells de l'administració— ha estat marcada justament per la violència, amb gairebé 100 assassinats polítics des de l'inici de la campanya. Durant la jornada electoral s'han trobat restes humanes en almenys dos centres de votació, mentre que a l'estat de Sinaloa diversos col·legis han hagut de tancar abans d'hora per les amenaces de grups armats. La violència continua sent una de les grans assignatures pendents del govern.

Entre els grans projectes que López Obrador haurà de pactar hi ha la reforma energètica i també una reforma administrativa que donava més poder al president, que ha promès convocar l'any que ve un plebiscit sobre la renovació del seu mandat. Els principals rivals del mandatari han millorat els seu resultats al Parlament: el Partit d'Acció Nacional passarà de 77 escons a una forquilla d'entre 106 i 117, i el Partit Revolucionari Institucional (PRI), que va dominar el poder a Mèxic fins a l'any 2000, passaria dels 48 actuals als 63-75.

stats