Llum verda al preacord per al tripartit alemany liderat pels socialdemòcrates

Els congressos dels liberals i els verds ratifiquen el document que estableix les bases per negociar formalment la coalició

ARA
2 min
Annalena Barboeck (Verds), Olaf Scholz (Socialdemòcrates) i Christian Lindner (Liberals) anuncien un preacord per formar una coalició de govern a Alemanya

BarcelonaLes directives del Partit Liberal (FDP) i dels Verds han donat llum verda al preacord signat divendres amb el Partit Socialdemòcrata (SPD), que estableix les bases per negociar formalment una coalició de govern. Els dos socis minoritaris han sotmès la decisió als seus respectius congressos durant el cap de setmana, després que la cúpula dels socialdemòcrates ja l'aprovés el mateix divendres. D'aquesta manera, s'enceta el camí formal cap al primer tripartit de la història d'Alemanya, el primer de l'era post-Merkel.

Si les negociacions arriben a bon port, el líder socialdemòcrata, Olaf Scholz, serà el pròxim canceller, després que el partit s'imposés a les eleccions del 26 de setembre amb un estret marge i, per tant, amb la necessitat de pactar amb liberals i verds. Després d'una primera fase de converses, les tres formacions van acordar uns compromisos inicials que ara s'hauran de concretar. Segons mitjans locals, les negociacions formals començaran aquest mateix divendres.

Entre altres qüestions, ara caldrà definir qui ocupa els ministeris més importants, com el de Finances, del qual fins ara era titular precisament Scholz. Des de les files liberals han començat a sorgir veus que demanen que el president del partit, Christian Linder, s'encarregui d'aquesta cartera, però els Verds també la disputen. Per al càrrec d'Afers Estrangers sona la candidata dels Verds i copresidenta de la formació, Annalena Baerbock. Malgrat tot, els partits han avisat que el repartiment de carteres es farà a la recta final de les negociacions, quan s'hagin pactat els principals punts del pla de govern.

"Ens entrem en el camí d'assumir responsabilitats a Alemanya", ha afirmat aquest dilluns Linder, que ha qualificat el preacord d'"oportunitat per modernitzar el país", però també de "desafiament". El líder dels liberals ha admès que, per a ells, no és "una coalició desitjada", perquè la formació hauria preferit un pacte amb el bloc conservador, liderat per la CDU d'Armin Laschet. "Amb nosaltres no hi haurà un gir a l'esquerra, sinó un govern de centre", ha volgut deixar clar.

El preacord inclou les prioritats plantejades com a irrenunciables pels tres partits: l'augment del salari mínim per part dels socialdemòcrates, una transició energètica verda i la descarbonització de l'economia per part dels verds, i el compromís de no apujar impostos pels liberals. A canvi, tots tres han hagut de cedir en altres punts. "Hem hagut de fer concessions, però els altres també", va resumir aquest diumenge el copresident dels Verds, Robert Habeck.

stats