Estats Units

La llista Epstein: la jutgessa desclassifica els noms dels citats en el cas del pedòfil

El príncep Andreu i Bill Clinton apareixen en l'extensa xarxa de contactes del magnat condemnat per abusos sexuals a menors i mort a la presó el 2019

5 min
Ghislaine Maxwell i Jeffrey Epstein

BarcelonaGairebé cinc anys després que esclatés l'escàndol d'abusos sexuals a menors del magnat Jeffrey Epstein, que va ser trobat mort a la presó el 2019, la trama de tràfic de noies amb homes rics i poderosos continua portant cua. La jutgessa de Nova York que portava el judici per la demanda presentada el 2015 per una de les víctimes de la xarxa del pedòfil contra l'associada d'Epstein, Ghislane Maxwell, ha aixecat el secret de sumari i ha començat a publicar els documents que revelen l'extensa llista de contactes del magnat. Els documents exposen connexions, conegudes o amagades, de la parella amb personalitats polítiques i econòmiques: entre ells, el príncep Andreu d'Anglaterra, l'expresident estatunidenc Bill Clinton i l'empresari Glenn Dubin.

Epstein estava molt ben connectat amb les altes esferes de l'elit política i econòmica dels Estats Units, la Gran Bretanya i altres llocs del món. Alguns noms de les personalitats esquitxades per l'escàndol d'abusos sexuals s'han anat coneixent els últims anys, a través d'investigacions periodístiques i en el judici contra Maxwell, l'única persona condemnada. Giuffre, la dona que va gosar denunciar el príncep Andreu, era òrfena i va ser captada per la parella quan encara era menor i vivia entre el carrer i cases d'acollida.

Consulta aquí els documents desclassificats del cas Epstein

El príncep Andreu i el seu guinyol

Un dels més destacats d'aquesta xarxa de connexions d'Epstein és el príncep Andreu d'Anglaterra, a qui Giuffre va acusar d'haver abusat sexualment d'ella diverses vegades quan tenia 17 anys, en unes trobades propiciades per Epstein i Maxwell. A principis del 2022, el tercer fill de la reina Elisabet va tancar un acord econòmic extrajudicial per esquivar el procés civil a què s'enfrontava, ja després que la monarca li retirés tots els honors, títols i patronatges militars

En els documents apareix la declaració de Johanna Sjoberg, una altra de les víctimes de la parella, que relata com va saber que estava compartint jocs eròtics amb el príncep Andreu perquè Maxwell li va donar una figura de guinyol que era com ell i que tenia una etiqueta on deia "príncep Andreu".

Una de les testimonis va declarar en el judici que havia conegut el mag David Copperfield en una de les cases d'Epstein i que ell li havia preguntat si estava al cas que hi havia dones que rebien diners per "trobar altres dones" per a la xarxa del magnat i Maxwell. També va explicar que havia conegut el cantant Michael Jackson a la casa d'Epstein a Palm Beach, però que no hi havia mantingut relacions sexuals.

El 18 de desembre, la jutgessa Loretta Preska va ordenar que es fessin públics els noms de 184 persones esmentades en el sumari Giuffre. Fins ara estaven ocults sota els noms de John i Jane Doe, els pseudònims genèrics que es fan servir als documents judicials dels Estats Units per mantenir l'anonimat o per referir-se a persones no identificades. Dimarts a la mitjanit va expirar el termini per presentar objeccions a la publicació del sumari.

Cal tenir en compte que, com que es tracta de totes les persones implicades en el cas, hi apareixen citades víctimes de les agressions sexuals, gent que va interactuar amb el pedòfil, testimonis potencials i amics i col·laboradors del magnat. És a dir, els noms apareixen al sumari per motius molt diversos i en la majoria de casos no estan acusats de cap delicte: no es tracta, doncs, d'un llistat de clients pedòfils.

Una de les incògnites era saber com d'esquitxat quedaria el republicà Donald Trump. Efectivament, al sumari hi consta el nom de l'expresident, però només en el marc d'un interrogatori a una testimoni que nega haver-hi mantingut relacions. Passa el mateix amb l'ex primer ministre israelià Ehud Barak, el científic Marvin Minsky, el cineasta George Lucas o l'actor Kevin Spacey: les víctimes responen negativament quan els demanen si formaven part dels abusadors.

Aquests documents representen la vuitena tanda de registres que es desclassifiquen des que el cas va esclatar a mitjans del 2019. Encara que els papers no revelin nous delictes, sí que poden fer pujar els colors a la cara a més d'un i de dos. Ara s'ha fet públic un primer bloc de documents i en seguiran d'altres.

Bill Clinton

Arran de l'escàndol, també es va assenyalar l'expresident estatunidenc Bill Clinton, identificat als documents judicials com a John Doe 36. Giuffre no el va acusar de cap delicte, però sí que va assegurar que l'havia conegut en una illa privada d'Epstein a les illes Verges que l'exmandatari demòcrata assegura que mai va trepitjar. Una altra de les testimonis va declarar al judici que Epstein li havia dit que a l'expresident "li agraden jovenetes". Quan el magnat va ser arrestat el 2019, Clinton, que ja va protagonitzar un escàndol per les seves relacions amb Monica Lewinsky a la Casa Blanca, va assegurar que feia més d'una dècada que no hi havia parlat i que no sabia res dels seus delictes.

Jeffrey Epstein amb Ghislaine Maxwell.

Empresaris i polítics

Altres noms queden retratats amb la publicació dels documents. Giuffre va declarar que Maxwell la va enviar a fer massatges eròtics a l'inversor Glenn Dubin. També l'agent de models Jean-Luc Brunel (que es va suïcidar en una presó de França mentre esperava un judici per violació), l'exgovernador de Nou Mèxic Bill Richardson (mort l'any passat i que sempre va negar conèixer la dona) o el milionari Tom Pritzker. Però els abusos van durar tants anys que la dona, que se sentia tractada com una "esclava sexual", va advertir que no podia recordar tots els noms dels pedòfils que havien abusat d'ella.

Alguns noms encara apareixen ocults als documents a petició dels interessats. Entre ells, segons mitjans estatunidencs, hi ha Bill Gates, fundador de Microsoft, que ha admès haver-se trobat amb Epstein, però per motius filantròpics, segons ell. Altres figures, com l'exvicepresident dels Estats Units Al Gore o el científic Stephen Hawking, només s'esmenten en requeriments legals en què es demana a Giuffre que aporti fotografies o vídeos, sense que quedi clar si aquests existeixen.

Epstein va ser acusat per primera vegada d'abús sexual a menors el 2006 i va ser declarat culpable el 2008 per proporcionar a tercers una menor per prostituir-la, motiu pel qual va passar un temps a la presó. Però el cas va ressuscitar el 2018, arran d'una investigació del diari Miami Herald, que va treure a la llum que hi havia moltes més noies i dones que havien estat abusades per Epstein, que va ser detingut el 2019 acusat de tràfic sexual. Pocs mesos després el van trobar mort a la seva cel·la en una presó de Nova York, encara a l'espera que comencés el judici per càrrecs que el podien condemnar a passar la resta de la seva vida entre reixes.

Stephen Hawking

Una altra de les personalitats que apareixen esmentades en els documents fets públics aquesta passada matinada és el científic Stephen Hawking. Segons el relat que hi suggereixen, Jeffrey Epstein hauria dit a Ghislaine Maxwell que pagaria diners als amics de Virginia Giuffre si podien "ajudar a demostrar" que l'acusació que Stephen Hawking va participar en una "orgia amb menors d'edat" era falsa. En un correu electrònic escrit el 2015, el financer va suggerir que la senyora Giuffre havia fet afirmacions sobre el físic britànic i l'expresident dels Estats Units Bill Clinton. Epstein va assegurar que l'afirmació "més contundent" era que l'expresident nord-americà havia sopat a la seva illa privada, cosa que aquest sempre ha negat rotundament.

Stephen Hawking, a la festa celebrada a l'illa d'Epstein el 2006.

Quant a Hawking, el 2015 es van difondre un seguit de fotografies que mostraven el científic a l'illa caribenya privada d'Epstein. En tot cas, la imatge era anterior a 2006, quan el multimilionari va ser acusat per primera vegada de delictes sexuals. La imatge mostrava el professor de Cambridge en una barbacoa a Little St James i fent un creuer en vaixell i una excursió en submarí. L'autor de la Breu història del temps, mort el 2018 amb 76 anys, després de passar gairebé mig segle en una cadira de rodes a causa de l'esclerosi lateral amiotròfica que patia, va ser un dels vint-i-un científics de renom internacional que van assistir a una conferència sobre la gravetat el març del 2006 que va ser finançada per Epstein.

stats