Internacional 28/07/2023

Els líders africans urgeixen Putin a reactivar l'acord pel gra ucraïnès

La cimera Àfrica-Rússia conclou amb la promesa del president rus que estudiarà el pla de pau africà

ARA
3 min
Putin i el president d'Egipte, Abdel Fatah Al-Sissi, durant la cimera Rússia-Àfrica a Sant Petersburg de 2023.

BarcelonaLa cimera entre Rússia i els països de l'Àfrica ha culminat aquest divendres a Sant Petersburg amb una crida dels països africans a reprendre les exportacions de gra ucraïnès. Diversos líders africans presents, en especial el d'Egipte, han demanat personalment al president rus, Vladímir Putin, que accedeixi a reeditar l'acord internacional que havia permès fer sortir els vaixells amb cereals des d'Ucraïna fins aquest juliol. Sense ser crítics directament amb el Kremlin, les intervencions dels líders africans en aquest segon i últim dia de cimera han posat èmfasi especialment en la seva preocupació per les conseqüències de la guerra d'Ucraïna sobre la seguretat alimentària mundial, que els està afectant de manera especial.

Per això, els líders africans han reclamat també un esforç concertat per aturar la guerra, per a la qual cosa proposen també un pla de pau propi. "Aquesta guerra ha d'acabar. I només es pot trobar un final que es basi en la justícia i la raó", deia el president de la Comissió de la Unió Africana, Moussa Faki Mahamat, que va demanar també que "s'aturin immediatament" les "disrupcions en el subministrament d'energia i gra". "L'acord sobre el gra [ucraïnès a través del Mar Negre] s'ha d'estendre en benefici de tots els pobles del món, els africans en particular", afegia.

També el president egipci, Abdel Fatah al-Sisi, en el seu discurs, ha qualificat d'"essencial" que es reactivi l'acord. Rússia va decidir unilateralment no renovar aquest acord aquest juliol, de manera que s'han suspès els enviaments. Aquest mateix divendres, a més, Ucraïna ha acusat Moscou d'estar intimidant vaixells civils al Mar Negre, en contra de la llei marítima internacional.

Diversos líders africans van visitar Ucraïna el passat mes de juny i es van entrevistar amb el president Volodímir Zelenski per presentar-li la seva proposta de pla de pau, que arriba després de la proposta de la Xina i de la del mateix govern de Kíiv. També el van presentar a Moscou, on Putin li va donar una benvinguda cordial però freda. Aquest divendres mateix, Putin va respondre les crides africanes assegurant que Rússia està disposada a parlar amb Kíiv però és el govern ucraïnès el que s'hi nega. Amb tot, el president rus ha expressat el seu respecte per la proposta africana i s'ha compromès a estudiar-la detingudament.

El pla de pau africà inclou una retirada de les tropes russes (cosa que no menciona el xinès) i també una retirada de les armes nuclears russes instal·lades a Bielorússia a canvi de la suspensió de l'ordre de detenció contra Putin emesa pel Tribunal Penal Internacional. Aquesta ordre és precisament el que no permetrà que Putin assisteixi el mes que ve a la cimera dels BRICS a Sud-àfrica.

Acords militars

Un altre dels resultats de la cimera Rússia-Àfrica, en la qual ahir dijous va reaparèixer públicament el cap dels mercenaris russos de Wagner, Ievgueni Prigojin, és el reforç de la cooperació militar del país amb el continent. "Rússia ha tancat acords de cooperació tecnicomilitar amb més de 40 estats africans, als quals subministra una àmplia gamma d'armes i equips", ha fet saber Putin aquest divendres. "Algunes d'aquestes entregues es faran de manera gratuïta amb la finalitat d'enfortir la seguretat i la sobirania d'aquests estats", ha afegit.

També ha manifestat la intenció de reforçar el front diplomàtic amb la reobertura d'ambaixades i altres missions diplomàtiques en països que es troben sota governs d'una junta militar colpista. En aquest sentit, ha anunciat que l'ambaixada russa a Burkina Faso reobrirà aviat.

I mentre Putin acomiadava als líders africans a Sant Petersburg, l'exèrcit rus acusava Ucraïna de disparar un míssil sobre territori rus, en concret a la ciutat de Taganrog, al sud del país. Segons les autoritats russes, fragments del coet ucraïnès havien ferit nou civils, que havien estat traslladats a l'hospital, i havien causat danys a diversos edificis, segons Al-Jazeera.

stats