Internacional 02/12/2021

Un líder negacionista italià es contagia de covid i ara defensa les vacunes

Lorenzo Damiano insta els seus compatriotes a "seguir la ciència"

ARA
2 min
Lorenzo Damiano en un dels videos publicats a YouTube en contra de les vacunes

BarcelonaLorenzo Damiano ha sigut una de les cares visibles del moviment antivacunes contra el covid a Itàlia. Ara, però, la malaltia l'ha fet canviar d'opinió de forma radical. Després de passar una setmana a l'hospital després d'haver-se contagiat, ha demanat perdó i ha assegurat que, quan pugui, es vacunarà. En un vídeo que ha gravat des de l'habitació on ha estat ingressat, Damiano s'ha mostrat penedit i ha instat els italians a "seguir la ciència". "Clarament, la meva visió del món ha canviat; estic a punt per dir a tothom que és important seguir col·lectivament la ciència, la que et cura i et salva", ha manifestat.

Damiano, de 56 anys, va ser candidat a l'alcaldia de Conegliano, a la regió del Vèneto, a les eleccions municipals del setembre, i durant la campanya va organitzar diverses trobades públiques amb negacionistes i persones contràries a la vacuna. Durant la pandèmia, ha protagonitzat atacs contra científics, polítics i periodistes que animaven els italians a immunitzar-se. Ara, després d'encomanar-se de covid durant un viatge de peregrinació al santuari bosnià de Medjugorje i acabar amb oxigen artificial a l'Hospital Vittorio Veneto, ha fet un gir radical al seu discurs. "Posa't aquesta vacuna perquè et salva la vida", ha admès. Damiano, que ha rebut l'alta aquest dijous, ha considerat que "de vegades cal passar per una porta estreta per entendre com són les coses", i ha donat les gràcies al personal sanitari que l'ha atès: "Han sigut meravellosos".

Itàlia va registrar aquest dimecres 103 morts per covid, una xifra que va suposar l'augment més gran des del maig. Aquest dijous n'ha reportat 72, així com 16.806 casos nous, 1.800 més que el dia anterior. El govern de Mario Draghi demana des del setembre el certificat covid (vacuna, recuperació o test negatiu) per anar a treballar, i a partir de dilluns que ve caldrà el certificat de vacunació o de superació de la malaltia per poder accedir a restaurants, cines, teatres i recintes esportius, cosa que limitarà la vida pública dels no vacunats. El país també ha començat a administrar dosis de reforç a tots els adults. Actualment, el 78,7% dels italians porten almenys una dosi, i el 73% ja té la pauta completa.

stats