Polònia

El liberal Donald Tusk passa a l'acció a Polònia i cessa els caps dels mitjans públics

El nou primer ministre s'enfronta a l'oposició i el Constitucional en l'intent de restablir-ne la imparcialitat, violada per l'anterior govern ultraconservador

3 min
Donald Tusk, candidat a primer ministre de Polònia, a la sessió del Parlament de dilluns.

LondresDonald Tusk, el nou primer ministre polonès, ha passat a l'acció. Menys de deu dies després d'haver assumit el càrrec, l'expresident del Consell Europeu ha complert una de les promeses electorals: despolititzar els mitjans de comunicació públics. Per això ha destituït els caps de la televisió (TVP) i la ràdio públiques (PR) i també el de l'agència estatal de notícies (PAP). Ho ha anunciat aquest dimecres el ministre de Cultura, Bartlomiej Sienkiewicz. Com a reacció al que consideren un "atac a la democràcia", un grup de diputats de l'anterior partit de govern, l'ultradretà Llei i Justícia (PiS), al capdavant dels quals hi havia l'actual líder de l'oposició, Jarosław Kaczyński, han ocupat la seu de la TVP.

Al mateix temps, els nous responsables del govern de coalició liberal han tallat l'emissió del canal informatiu de 24 hores. La raó argumentada pel govern de Tusk ha estat el restabliment de la "imparcialitat" als mitjans de comunicació públics, que durant els vuits anys de governs ultraconservadors, primer amb Beata Szydło i posteriorment amb Mateusz Morawiecki, han exercit un control ferri fins a fer-ne una veritable maquinària de propaganda sense principis deontològics, d'acord amb els crítics més liberals.

Durant la campanya electoral de l'octubre, Tusk va prometre aquesta mesura justificant-la per la manipulació informativa, al servei de Llei i Justícia. Al llarg de l'esmentada campanya, els atacs a Tusk van ser habituals, una dinàmica que havia començat anys enrere. A Tusk l'han qualificat reiteradament de titella de Brussel·les, de Berlín i fins i tot de Moscou. Fins i tot l'han identificat explícitament amb els nazis.

Per blindar els mitjans públics davant l'arribada al poder de la coalició liberal, el Tribunal Constitucional, controlat per fidels als ultraconservadors, va dictar dijous passat una mesura cautelar per prohibir la dissolució de la televisió i la ràdio estatals. El Constitucional també vetava "qualsevol activitat dirigida a canviar-ne els consells d'administració". Al comunicat amb què el departament de Cultura ha anunciat les destitucions i els nous nomenaments, el ministre ha menystingut la decisió judicial assegurant que era “jurídicament ineficaç i no vinculant”.

Els esdeveniments es van precipitar dimarts, durant la presentació del projecte de pressupostos per al 2024, en què no s'incloïa cap partida per finançar la cadena de televisió pública. Durant el debat al Parlament, Tusk va arribar a afirmar que "els mitjans públics tal com són ara mateix no mereixen ser finançats amb la butxaca dels contribuents".

Més relleus

Contràriament a les crítiques partidistes de Kaczynski, de Morawiecki i també del president polonès, Andrzej Duda, la prestigiosa periodista i assagista nord-americana d'origen polonès Anne Applebaum, ha assegurat a través de la xarxa social X: "TVP es va convertir il·legalment en una màquina de propaganda pro-PiS i va ser dirigida il·legalment per funcionaris del PiS. El que esteu veient és el restabliment de la radiodifusió pública".

Per llei, els mitjans estatals polonesos no haurien de servir els interessos polítics de cap partit. Però, a la pràctica, normalment són parcials i remen a favor del poder. Després de prendre possessió el 2015, Llei i Justícia va anar molt més enllà que qualsevol executiu anterior: va canviar la llei de mitjans públics i va establir un regulador per permetre a l'executiu destituir els consells d'administració i omplir els mitjans públics de periodistes simpatitzants de la seva causa. Al mateix temps, va promulgar una legislació per augmentar el seu control polític sobre el poder judicial i la funció pública.

Els canvis al capdavant dels mitjans públics no han estat els únics que ha fet Tusk. Dimarts va nomenar nous caps de les oficines de seguretat de l'estat, intel·ligència i anticorrupció.

El govern de Tusk pot topar amb la resistència als canvis previstos del president, que té el poder de vetar la legislació. A través de les xarxes socials, Duda va demanar dimecres al primer ministre i al seu gabinet que "respectin l'ordre legal polonès", en referència a les cautelars que havia establert el Constitucional.

stats