Internacional 04/10/2022

L'ocàs de Salvini, acorralat per la vella guàrdia de la Lliga

Els pesos pesants del partit li demanen la dimissió després dels mals resultats electorals

3 min
L’ultradretà Matteo Salvini el mes passat a Roma.

RomaHi va haver un temps en què la vida somreia a Matteo Salvini. El líder de la Lliga era el polític italià més seguit a les xarxes socials, no hi havia esdeveniment mundà en què no aparegués del braç de la seva popular (ex)nòvia, i el seu partit fregava el 40% del consens a les urnes gràcies a la campanya electoral infinita que va protagonitzar durant el seu fugaç pas pel ministeri de l'Interior. Però les nuvolades no van trigar a aparèixer i ara, només tres anys després, la vella guàrdia de l'antiga Lliga Nord ha tornat i amenaça de fer caure Il Capitano, a qui acusen d'haver traït els ideals originaris de la formació.

El desastre de la Lliga a les passades eleccions generals i el dolorós sorpasso dels Germans d'Itàlia de Giorgia Meloni han accelerat les ànsies de vendetta dels barons i de pesos pesants del partit, que ja no amaguen la seva decepció per la deriva populista de la Lliga des que Salvini és al capdavant del projecte. Els rumors d'una possible escissió s'han materialitzat aquest cap de setmana. L'històric fundador del partit, Umberto Bossi, va anunciar la formació d'un Comitè per al Nord, el més semblant fins ara a un corrent intern amb una línia política autònoma a la Lliga.

Un autèntic terratrèmol en una formació que sempre ha girat al voltant del líder sense deixar espai a les crítiques internes. “És un pas vital finalitzat exclusivament per reconquerir els electors del nord, a la vista dels resultats electorals del 25 de setembre”, va dir Bossi quan va anunciar la seva decisió.

Esborrar el nord

Als seus 81 anys, l'home que va fundar el 1991 la secessionista Lliga Nord es va mostrar crític amb l'actual secretari general després del daltabaix de la formació a les urnes, on la Lliga va obtenir un 8,9% dels vots i es va veure superada per Germans d'Itàlia a les regions del Véneto i la Llombardia, històrics feus leguistes. No és la primera vegada, en realitat, que Bossi condemna la mutació de la Lliga Nord. Des que Salvini va ser nomenat secretari general, la formació no només ha esborrat el nord del nom sinó que ha aparcat les aspiracions secessionistes per convertir-se en un partit nacional. Una estratègia que no és “útil” al partit, sosté Bossi.

L'ancià fundador de la Lliga Nord, el partit impulsor del federalisme a Itàlia, està allunyat de la primera línia política (tot i mantenir el seu escó com a senador) des que una malaltia, primer, i una condemna per malversació de fons públics, després, el van obligar a abandonar la secretaria del partit. El 2014 Salvini va guanyar les primàries i va començar la transformació de la Lliga en un partit nacional deixant de banda les aspiracions secessionistes. Una traïció que la vella guàrdia no oblida.

L'ascens del partit a escala nacional aquests últims anys va permetre silenciar les crítiques internes. Tot i això, el recent fracàs a les urnes ha obert una crisi interna i ha posat en qüestió el lideratge del Capitano.

L'original i la còpia

“Soc molt crític amb la secretaria de Salvini, la Lliga actual no té res a veure amb la nostra, és un partit centralista amb aspectes de dretes”, va etzibar Roberto Castelli, exministre i històric exponent de la Lliga Nord. “Quan algú copia l'original, al final la gent vota per l'original. Et converteixes en un duplicat de Meloni que, no obstant, almenys ha estat coherent”, va afegir Castelli, analitzant el sorpasso de Meloni. El també exministre leguista i expresident de la regió de Llombardia, Roberto Maroni, va exigir obertament la dimissió de Salvini. "És hora d’un nou líder", va concloure.

D'altra banda, el secretari de la Lliga a la Llombardia, Paolo Grimoldi, a qui Bossi ha encarregat l'organització del nou Comitè pel Nord, ha exigit la celebració immediata d'un congrés nacional, però Salvini no sembla disposat a posar en safata el seu càrrec i espera que una representació important del partit en el futur govern ajudi a calmar les aigües. Per aconseguir-ho, el líder de la Lliga haurà de convèncer Giorgia Meloni, que gairebé triplica els vots al seu soci a la coalició de dretes. Aquest dimarts, Salvini va reunir el Consell Federal del partit per acordar alguns possibles noms per incloure al nou govern italià. La cap de Germans d'Itàlia i guanyadora de les últimes eleccions ha rebutjat cedir el ministeri de l'Interior al líder de la Lliga i està estudiant incloure en el seu gabinet els ministeris més delicats com ara Economia o Transició Energètica. Una decisió que Salvini i Silvio Berlusconi (el tercer soci del bloc de dretes) rebutgen i que podria ser el principi de la fi d'Il Capitano al capdavant de la Lliga.

stats