Estats Units

L'exvicepresident Mike Pence també presenta candidatura per a les presidencials dels Estats Units

Se suma a la llista de rivals que s'enfrontaran a Donald Trump a les primàries republicanes

3 min
L'exvicepresident dels Estats Units Mike Pence en una imatge d'arxiu.

BarcelonaEl republicà Mike Pence, que va ser vicepresident dels Estats Units durant el mandat de Donald Trump (2017-2021), ha fet oficial aquest dilluns que també participarà en la cursa per ocupar el Despatx Oval de la Casa Blanca. Tot i que s'esperava que fes l'anunci en un discurs aquest dimecres a Iowa, avui Pence ja ha presentat a la Comissió Federal d'Eleccions la documentació per concórrer a les primàries del seu partit de cara a les eleccions presidencials del novembre de l'any que ve.

D'aquesta manera, Pence se suma a la dotzena d'aspirants a la nominació del Partit Republicà, entre els quals lidera les enquestes l'expresident Donald Trump, que va anunciar la seva candidatura el novembre passat. Fa deu dies va anunciar-ho també el que es considera un dels seus principals rivals, el governador de Florida, Ron DeSantis, que s'ha convertit en un valor a l'alça entre els sectors més conservadors. Amb la incorporació de Pence, a Trump li surt un nou competidor sòlid, tot i que va per darrere als sondejos.

Mike Pence, que dimecres farà 64 anys, va ser un defensor incondicional de Trump fins a l'assalt al Capitoli, quan va retirar-li el suport tot i ser l'home amb qui havia liderat el govern dels Estats Units durant quatre anys. En aquell moment, el president derrotat va intentar pressionar el seu vicepresident perquè impedís la investidura de Joe Biden, però Pence, que aquell dia actuava com a president del Senat, s'hi va negar. Aquell 6 de gener del 2021, alguns dels seguidors de Trump que van entrar en tromba i de forma violenta a la seu del Congrés van corejar el lema "Pengeu Mike Pence". Ell, el seu equip i la seva família van haver de córrer i amagar-se al soterrani del Senat.

Abans d'assumir la vicepresidència, Pence havia estat congressista (entre el 2001 i el 2013), i després governador de l'estat d'Indiana. De cara a la cursa republicana, Pence té previst fer una campanya intensa a Iowa, el primer estat on se celebren les primàries i on, a més, les seves posicions conservadores sobre temes com l'avortament podrien atreure els votants de línia més dura, sobretot els evangèlics, als quals es dirigeix habitualment fent referència a la seva fe.

Un ultraconservador contra el populisme trumpista

Pence, que es descriu a ell mateix com "un cristià, un conservador i un republicà, en aquest ordre", advoca per retornar el Partit Republicà a les postures polítiques tradicionals de l'era pre-Trump. A finals de l'any passat, per exemple, va alertar dels perills del populisme creixent a la formació, mentre que ell es postula com un candidat conservador sense els estirabots del seu principal rival. "No podem permetre que el nostre moviment es deixi enganyar pels cants de sirena del populisme sense principis que està deslligat de les nostres tradicions més antigues i dels valors més estimats", va dir en un acte organitzat per un think tank conservador just abans de les eleccions de mig mandat. "El Partit Republicà ha de continuar sent el moviment d'una defensa nacional forta, d'un govern limitat, dels valors morals tradicionals i de la vida", va subratllar apuntant als seus eixos polítics primordials.

Com a ferm opositor al dret a l'avortament, Pence advoca per una prohibició a escala federal de la interrupció de l'embaràs a partir de la setmana 15 de gestació, i creu que la píndola abortiva Mifepristone, la més utilitzada al país, no s'hauria de comercialitzar. En política internacional, es posiciona clarament al costat d'Ucraïna, alhora que amonesta els "apologistes de Putin" del partit que no volen plantar cara al líder rus.

Malgrat que Pence porta dos anys i mig distanciant-se de Trump, els votants contraris a l'expresident encara veuen massa lligams entre tots dos, mentre que entre els seguidors de Donald Trump ha calat la narrativa que el seu vicepresident és un traïdor que no va fer res per evitar la investidura de Biden, malgrat que en realitat no tenia cap poder per fer-ho.

Massa candidats?

A més de Mike Pence, s'espera que aquesta setmana presentin la seva candidatura dos republicans més: el governador de Nova Jersey, Chris Christie, i el de Dakota del Nord, Doug Burgum. Amb ells ja seran dotze. La gran quantitat d'aspirants a les files republicanes fa témer als que veuen Trump com una figura massa controvertida que això acabi dividint massa el vot anti-Trump en una situació similar a la del 2016.

Al bàndol demòcrata, el president Joe Biden, que a l'abril va anunciar que tornaria a presentar candidatura, de moment només té dos rivals: l'activista antivacunes Robert F. Kennedy Jr –nebot del president John F. Kennedy i fill del seu germà, també assassinat, Robert F. Kennedy– i Marianne Williamson, famosa autora de bestsellers d'autoajuda i activista a favor de la justícia social.

stats