Polònia
Internacional 11/12/2023

L'europeista Donald Tusk tornarà a ser primer ministre de Polònia

El líder ultraconservador Mateusz Morawiecki, que ha governat des del 2015, perd la votació de confiança al Parlament

3 min
Donald Tusk, candidat a primer ministre de Polònia, a la sessió del Parlament de dilluns.

BarcelonaL'europeista Donald Tusk ja té un peu i mig al govern de Polònia. Tot i que no serà oficialment primer ministre fins dimecres, aquest dilluns el camí se li ha aplanat del tot després que el candidat del partit ultraconservador Llei i Justícia (PiS), Mateusz Morawiecki, hagi perdut la votació de confiança al Parlament. El president del país, Andrzej Duda (també del PiS), va encarregar a Morawiecki intentar formar govern després de guanyar les eleccions de l'octubre, tot i que era clar que no tenia prou suport per mantenir-se al càrrec que ha ocupat des del 2015.

El candidat del PiS ha rebut només el suport de 190 diputats, mentre que 266 hi han votat en contra. En la mateixa sessió al Parlament, els diputats han ratificat la candidatura de Donald Tusk, amb 248 vots a favor i 201 en contra. Aquest dimarts se sotmetrà a una moció de confiança i, finalment, dimecres prendrà possessió davant el president.

"Ho arreglarem tot tots juts. Des de demà, podrem corregir els errors perquè tothom, sense excepció, se senti a casa", ha dit Tusk, visiblement content, després de rebre el suport del Parlament. "Gràcies, Polònia!", ha escrit en un missatge a la plataforma X, en què ha penjat una foto seva fent el símbol del cor amb les mans, el gest que va popularitzar durant la campanya electoral.

D'aquesta manera, Polònia tanca una etapa de vuit anys d'un govern euroescèptic i ultraconservador, en què ha quedat greument tocada la independència judicial i dels mitjans de comunicació públics, i en què col·lectius com l'LGTBI i les dones han vist retallats els drets. Ara serà substituït per un executiu de centreesquerra, liderat per la Plataforma Cívica de Tusk, que formarà coalició amb dos partits més: Tercera Via i L'Esquerra. Serà la tercera vegada que Donald Tusk ocupa el càrrec de primer ministre; ja el va ocupar entre el 2007 i el 2014, en dues legislatures consecutives, l'última marcada per la crisi econòmica. Tot i això, Duda continuarà sent president de la república fins a l'any que ve i el seu poder de veto pot fer encallar projectes de llei més progressistes.

L'executiu de Morawiecki també ha allunyat Polònia de Brussel·les, però s'espera que Tusk, que va ser president del Consell Europeu, recuperi les bones relacions amb la Unió Europea i s'allunyi de qui ha estat el seu gran aliat euroescèptic, l'Hongria de Viktor Orbán.

El govern del PiS ha vulnerat contínuament normatives europees relatives a l'estat de dret i a la independència judicial, cosa que li ha comportat una sanció de la Unió Europea i el bloqueig de milers de milions d'euros corresponents al fons de recuperació postpandèmia. Per poder accedir-hi, el Parlament ha d'aprovar una llei de reforma judicial. Però el Tribunal Constitucional polonès no ho està posant fàcil. Aquest mateix dilluns ha considerat que aquesta llei és inconstitucional, cosa que complica els plans del futur govern.

L'expectació davant un canvi de polítiques a Polònia s'ha posat de manifest per la gran quantitat de gent que ha seguit la sessió del Parlament en directe a través d'internet. Fins i tot hi ha hagut uns quants centenars de persones que l'han seguit per pantalla en un cinema de Varsòvia, amb crispetes incloses.

Polonesos seguint la sessió del Parlament en un cinema de Varsòvia.
stats