Guerra entre Israel i Palestina

Què sabem de l'autoria de l'atac sobre l'hospital de Gaza?

Les milícies palestines i Israel s'acusen mútuament de la massacre que ha deixat centenars de morts

3 min
Metges palestins busquen cossos i supervivents a les runes de l'hospital Al Ahli.

BarcelonaAlmenys 500 morts, segons les autoritats palestines, es van sumar ahir al macabre recompte de les víctimes dels últims dotze dies a Gaza, que ja són milers. L'atac d'aquest dimarts a l'hospital baptista Al-Ahli, al nord de la Franja, ha marcat un punt d'inflexió en la guerra entre Israel i les milícies palestines. Una part i l'altra s'acusen mútuament de la massacre. Tot el que se sap ara mateix de l'autoria de l'explosió parteix de les versions enfrontades que es van succeint a cada hora, impossibles de contrastar perquè el govern de Benjamin Netanyahu impedeix l'entrada d'organismes independents a Gaza.

Hamàs denuncia un bombardeig d'Israel

Va ser cap a dos quarts de vuit d'aquest dimarts (hora catalana) quan van saltar totes les alarmes: les autoritats de Gaza, on governa Hamàs, denunciaven un bombardeig israelià sense previ avís al pati de l'hospital, on a banda de centenars de ferits dels últims dies es refugiaven famílies palestines que havien fugit dels bombardejos. La condemna contra Israel es va multiplicar entre governs i organitzacions d'arreu del món, i a tots els països de la regió hi va haver grans protestes.

Israel apunta a la Jihad Islàmica, que ho nega

Però poques hores després l'exèrcit israelià responsabilitzava un coet perdut de la Jihad Islàmica palestina de l'atac al centre sanitari.

"Una anàlisi dels sistemes operatius de les Forces de Defensa d'Israel (FDI) indica que un bombardeig de coets ha sigut llançat per terroristes a Gaza i ha passat a prop de l'hospital en el moment en què ha estat impactat", deia l'exèrcit en un comunicat. I afegia: "La intel·ligència que tenim indica que la Jihad Islàmica és responsable del llançament fallit del coet que ha colpejat l'hospital a Gaza". Un portaveu del grup de milicians, però, va negar les acusacions, segons va recollir Reuters.

Israel canvia la versió i nega un impacte directe

Davant l'escalada de protestes a tots nivells posteriors als fets, Israel ha fet aquest dimecres un desplegament d'arguments per desmarcar-se de la tragèdia i ha arribat fins i tot a modificar la seva versió inicial. En una roda de premsa, un portaveu de l'exèrcit, Daniel Hagari, ha defensat aquest dimecres que no hi ha cap evidència que demostri que l'hospital rebés un impacte directe, contràriament al que les FDI havien dit inicialment.

Aquesta afirmació contrasta amb el relat dels testimonis dels fets sobre el terreny. El doctor Ghassan Abu Sittah de Metges Sense Fronteres, per exemple, va afirmar ahir a la nit: "Estàvem operant a l'hospital, hi va haver una forta explosió i el sostre va caure sobre el quiròfan". L'Església episcopal de Jerusalem, que gestiona l'Hospital Al-Ahli, a més, ha denunciat que el centre havia patit un tret d'advertència israelià dissabte. "Ens va terroritzar que un míssil israelià impactés a l'hospital dissabte com a advertència", ha dit un capellà a la BBC.

Suposades proves contra els palestins

Sigui com sigui, el portaveu de l'exèrcit israelià ha insistit aquest dimecres que no hi ha danys estructurals en els edificis del voltant ni cràters compatibles amb un atac aeri d'Israel. Ha acusat Hamàs d'inflar el nombre de víctimes i ha abonat la teoria del coet perdut de la Jihad Islàmica palestina. Per sostenir-la, ha difós vídeos on s'analitza la destrucció de la zona i un àudio de suposats membres de Hamàs en què arriben a la conclusió que la destrucció havia estat provocada per un míssil palestí.

"És el primer cop que veiem un míssil com aquest caient", diu a la gravació un dels presumptes militants. "Per això estan dient que pertany a la Jihad Islàmica palestina", respon l'altre. "És nostre?", pregunta el primer. "Això sembla", li respon el segon. Aquesta gravació tampoc té verificació independent.

Biden avala la versió de Tel-Aviv

Tot plegat va passar hores abans que aquest dimecres el president dels Estats Units, Joe Biden, hagi arribat a Israel en el marc de la seva visita en suport al govern de Netanyahu. Una mostra d'aquesta aliança ha estat que el mandatari nord-americà ha avalat públicament la versió israeliana sobre l'atac a l'hospital de la Franja. "Sembla que ho hagi fet l'altre bàndol", ha dit, tot i que ha deixat la porta oberta a una investigació. Els Estats Units no han condemnat l'atac.

stats