L'activista climàtic de 12 anys que reclama que s'escoltin les veus dels infants

El discurs eloqüent de Francisco Vera "a favor de la vida" no passa desapercebut a la COP26

ARA
2 min
Francisco Vera a Glasgow. El nen colombià de 12 anys que reclama que s'escoltin les veus dels infants

BarcelonaEn les nombroses entrevistes que ha protagonitzat, el seu discurs polític eloqüent i ferm sobre ecologia xoca perquè surt de la boca d'un nen de 12 anys. Francisco Vera és un activista colombià i fundador del moviment ambiental Guardianes de la Vida. Una nova veu en representació de les generacions futures. Amb milers de seguidors a les xarxes socials i actiu en diverses mobilitzacions, ara ha fet un pas més assistint a la seva primera Cimera del Clima de l'ONU, la COP26 de Glasgow.

Sempre reivindicant la veu dels nens com a membres actius de la societat amb criteri i "amb drets", el seu discurs en aquest fòrum ha adquirit ressò mundial. Ha demanat als adults que escoltin els nens a l'hora de construir el món que els deixaran en herència. "Fa falta incloure els nens, que també tenim un pensament crític, uns arguments ben estructurats i una forma de pensar diferent de la dels adults", explicava en una entrevista a Efe.

El seu debut va ser al Senat colombià l'any 2019 amb només 10 anys, quan hi va ser convidat per la seva labor de conscienciació a les xarxes socials dirigida als més menuts. Allà, va fer un discurs demanant prendre "consciència del mal que hem fet al medi ambient" i instant els polítics a legislar "per la vida". El seu discurs va ser elogiat, fins i tot, per l'alta comissionada de l'ONU per als Drets Humans, Michelle Bachelet. En diverses entrevistes explica que amb només 7 anys es va començar a interessar pels animals i la seva preservació, i que així va arribar a endinsar-se de ple en el món de l'ecologisme que ara abandera.

Ara ha participat en la seva primera COP, i no ha passat desapercebut. Ha conegut la cara més emblemàtica de l'activisme pel canvi climàtic, Greta Thunberg, i ha confessat que és un gran referent per a ell i una influència en la seva "feina". Tot i saber que el seu seguiment i les seves opinions han sigut escoltats pels seus milers de seguidors, confessa que no s'ha sentit escoltat "directament pels governs", i afirma que quan creixi escoltarà els infants, "perquè és el que han de fer els adults".

Segons ell, els que fan com si sentissin ploure són els mateixos que continuen aliens a la ideologia ecologista perquè "creuen que és un conte més, com els que creuen que el covid també ho és", i altres que posen per sobre "els seus interessos econòmics". Tot i això, està decidit a fer arribar la seva veu allà on calgui, i durant aquesta COP ha entregat a l'Unicef una carta escrita pel moviment que dirigeix, Guardianes por la Vida, demanant "accions reals i ambicioses".

Despertar consciència entre altres infants

Francisco Vera ha visitat més de 200 escoles perquè, tal com deixa clar en comentaris al seu perfil d'Instagram, "Educació mediambiental és educació per la vida". Per això procura que el seu discurs en defensa de la biodiversitat i contra l'amenaça del canvi climàtic arribi a tothom. Vera destaca que la crisi climàtica afecta "els que menys culpa en tenen", és a dir, als nens, i per això considera que tenen una gran responsabilitat, perquè es tracta del seu propi futur.

Francisco Vera, que vol arribar a ser astrofísic i s'autodefineix com a "demòcrata", té intenció de continuar lluitant per posar fi a la crisi climàtica, que considera "de vida o mort".

stats