Kim Jong-un fa de Corea del Nord la fàbrica d'armes de Vladímir Putin

Moscou i Pyongyang intercanvien aliments per tot el que Kremlin necessita per sostenir l'esforç bèl·lic a Ucraïna

3 min
Putin i Kim Jong-Un durant la seva trobada a la regió russa d'Amur

PequínLes fàbriques d'armament de Corea del Nord treballen a tota màquina per proveir l'exèrcit rus en la invasió d'Ucraïna a canvi d'ajuda econòmica, sobretot aliments i primeres matèries. Des de Corea del Sud han advertit els últims dies que el règim de Pyongyang hauria enviat uns 6.700 contenidors de material bèl·lic a Moscou des de la cimera que van celebrar Kim Jong-un i Vladímir Putin al setembre.

Les fonts sud-coreanes calculen que podrien haver subministrat més de tres milions de projectils d'artilleria de 152 mm o 500.000 projectils de llançacoets de 122 mm. Aquesta mateixa setmana el departament d'Estat nord-americà ha publicat un informe que fins i tot eleva l'enviament de contenidors amb munició a 10.000.

En declaracions que recull l'agència de notícies Yonhap, el ministre de Defensa sud-coreà, Shin Won-sik, ha assegurat que Pyongyang està prioritzant aquest tipus de comerç i que les fàbriques d'armament destinat a Rússia estarien treballant al màxim de la seva capacitat, mentre que la resta només operen al 30% a causa de l'escassetat d'electricitat i de primeres matèries.

A canvi, Rússia envia a Corea del Nord un volum de contenidors un 30 % superior del dels contenidors que rep. Vladímir Putin subministra principalment aliments, juntament amb primeres matèries, i també peces que es fan servir en la fabricació d'armes.

Oportunitat per a Kim Jong-un

La invasió d'Ucraïna ha resultat una oportunitat per a Corea del Nord per estrènyer llaços amb Moscou. La depauperada economia nord-coreana ha trobat alleujament en la venda d'armes a Rússia. Des del 2006 i arran de la primera prova nuclear de Pyongyang, la comunitat internacional ha anat imposant sancions al règim. L’economia s’ha ressentit de l’aïllament i la dictadura també s’ha anat tancant a les inversions que en un moment va oferir Corea del Sud per desenvolupar una zona econòmica especial a la frontera.

Des de Seül, Shin assegurava que els preus dels aliments a Corea del Nord semblen estabilitzats i que hi ha menys escassetat gràcies a l'ajuda russa. També ha advertit dels efectes que pot tenir aquesta estreta col·laboració en el terreny militar: si Moscou segueix necessitant munició és possible que amb el temps també acabi augmentant la transferència de tecnologia militar a Pyongyang, segons el ministre sud-coreà. Kim Jong-un buscaria tecnologia relacionada amb avions i equips terrestres, un equipament que resulta amenaçador per als seus veïns, i també ajuda per desenvolupar submarins de propulsió nuclear.

El líder nord-coreà va declarar a principis d'any Corea del Sud com el seu “principal enemic” i va renunciar a qualsevol possibilitat de reunificació. De moment, el ministre de Defensa creu probable que Corea del Nord obtingués cooperació russa per aconseguir posar en òrbita el seu primer satèl·lit espia el novembre passat. El líder nord-coreà ha anunciat que en llançarà tres més el 2024.

La Xina sempre ha estat el principal aliat de Corea del Nord i la font de finançament, però ara Pyongyang i Moscou comparteixen la situació comuna d'estar sotmesos a fortes sancions internacionals, fet que els deixa les mans lliures per cooperar. Les empreses xineses han de fer equilibris per evitar les sancions i per primera vegada la UE condemnava fa uns dies tres empreses xineses per haver ajudat Rússia. Les bones relacions entre Putin i Kim Jong-un s'han escenificat amb l'arribada al febrer del primer grup de turistes russos a Corea del Nord. L'any passat el ministre d'Afers Estrangers, Serguei Lavrov, va anunciar que Corea del Nord seria recomanat com a destinació turística.

El subministrament d'armes nord-coreanes a Rússia és una pèssima notícia per a Ucraïna. La invasió entra en el tercer any amb l'exèrcit de Kíiv debilitat i amb escassetat de munició. Rússia està llançant diverses ofensives per moure les línies del front i conquerir terreny. Ucraïna pateix pel retard de l'ajuda militar occidental. Als Estats Units, els republicans bloquegen l’aprovació del pressupost de 60.000 milions de dòlars que ha sol·licitat el president Joe Biden per continuar donant suport a l'esforç bèl·lic de Kíiv.

Rússia, malgrat tenir grans pèrdues, té més capacitat per fer front a una guerra llarga de desgast. A més de la seva pròpia indústria armamentística, ara les fàbriques de Corea del Nord poden donar a Moscou una certa tranquil·litat sobre la munició, que continuarà arribant al front de guerra.

stats