Internacional 11/03/2020

Joe Biden ja es veu com a candidat demòcrata a la Casa Blanca

Les opcions de Bernie Sanders es redueixen després de perdre a l’estat clau de Michigan

Carlos Pérez Cruz
2 min
La resurrecció de Biden frena la “revolució” de Sanders

WashingtonNo és una qüestió matemàtica, és una qüestió d'inèrcia. No és que Bernie Sanders ja no tingui opcions, és que el Partit Demòcrata ha reaccionat a temps per evitar-ho. Sense subtileses, i en poc més d'una setmana, l'establishment ha executat una operació summament efectiva i articulada al voltant de Joe Biden. Amb Donald Trump esperant al novembre, l’aparell ha conclòs que era massa arriscat enfrontar-s’hi amb les propostes socialdemòcrates del senador. Davant d’un ventall de fins a onze candidats a l'inici de les primàries, ha decidit que la multitud era un risc. Amb l'esquerra decantada cap a Bernie Sanders, ha intervingut per obrir el camí al segon d'Obama dins el flanc moderat. Entre el Superdimarts i aquest dimarts, Joe Biden ha passat del purgatori al cel.

El dimarts 3 de març, Joe Biden va aconseguir imposar-se en vots en 10 dels 14 estats en joc, tot i que Bernie Sanders probablement es quedarà amb Califòrnia, el tros més gran del pastís dels delegats. Aquest dimarts, amb sis estats, el tros més gran ha estat per a Biden, que ha guanyat amb claredat a Michigan, on Sanders es va imposar fa quatre anys a Hillary Clinton i que, com a estat frontissa, és fonamental per decantar la balança de les presidencials. El missatge sembla haver calat entre els votants: Joe Biden és l'aposta segura.

Joe Biden ha celebrat els seus bons resultats des de la seu central de la seva campanya a Philadelphia. "Estem realment vius", ha dit abans de dirigir-se als votants de Bernie Sanders, dels quals va ressaltar la seva "incansable energia i passió". En previsió de la seva possible apatia al novembre, els ha assegurat que "compartim un objectiu comú": Donald Trump. Els necessita per ser competitiu enfront del president.

Sanders, però, coneix la importància dels seus seguidors. Lluny de llançar la tovallola, ha comparegut aquest dimecres per anunciar que segueix endavant i que diumenge, per tant, tindrà lloc el primer debat cara a cara entre els dos finalistes de les primàries. Encara que ha admès que la de dimarts "no va ser una bona nit", el senador ha assegurat que "la majoria dels nord-americans dona suport a la nostra agenda progressista", i s'ha remès a les enquestes per demostrar que els joves estan amb ell. "Estem guanyant el debat generacional", ha assegurat Sanders, encara que ha acceptat que de moment Biden venç el de la percepció sobre qui té més possibilitats de derrotar Trump.

Les primàries entren en una nova fase. Joe Biden és el clar favorit però Bernie Sanders pretén, si més no, influir en l'agenda i evitar que l'establishment demòcrata doni per descomptat el vot dels seus seguidors. "Necessiteu guanyar-vos els votants que representen el futur del nostre país", ha advertit dirigint-se a l'aparell del Partit Demòcrata. Tant per esgotar les seves últimes opcions com per no deixar a l'estacada els que han apostat per ell i aspiren a la transformació estructural dels Estats Units que representa el seu programa, Sanders ha anticipat que diumenge intentarà que l'exvicepresident es posicioni sobre els temes de salut, educació o medi ambient que són el motor de la seva campanya.

stats