Nova Zelanda

Jacinda Ardern plega: "Ja no em queda energia"

Deixarà el càrrec el 7 de febrer, per donar pas a un altre líder laborista abans de les eleccions d'octubre

3 min

BarcelonaLa primera ministra de Nova Zelanda, Jacinda Ardern, ha anunciat per sorpresa que es retira abans de les eleccions generals previstes per a aquest octubre. "Ja no em queda energia per continuar fent la feina. Ha arribat l'hora", ha dit en la conferència anual del Partit Laborista, que ara té poc temps per posar un nou líder al capdavant del govern abans dels comicis.

En un emotiu discurs Ardern, que amb 37 anys es va convertir l'any 2017 en la dona més jove del món a dirigir un país, ha dit que plega per responsabilitat. "Plego perquè un paper tan privilegiat comporta responsabilitat. La responsabilitat de saber quan ets la persona adequada per liderar i quan no. Sé què implica aquesta feina. I sé que no tinc prou energia per fer-ho fent-li justícia. És així de simple". Ardern deixarà el càrrec el 7 de febrer i només mantindrà l'escó de diputada fins a l'octubre. Els laboristes han d'anunciar ara qui li farà el relleu al capdavant del govern fins als comicis. "Els polítics donem tot el que podem mentre podem. I després arriba l'hora. Per a mi ja ha arribat", ha dit la primera ministra.

Ardern, de 42 anys, visiblement emocionada, ha assegurat que no té plans un cop hagi abandonat el càrrec i que vol dedicar-se un temps a la seva família mentre pensa "com continuar ajudant Nova Zelanda".

La carismàtica líder laborista va aconseguir l'octubre del 2020 revalidar el seu mandat amb una aclaparadora majoria que li va permetre governar en solitari, cosa que cap formació neozelandesa havia aconseguit des de la reforma electoral del 1996. Ardern va tenir la seva filla Neve quan ja ocupava el càrrec, i va voler normalitzar la seva condició de mare i primera ministra i va portar el nadó a l'Assemblea General de l'ONU en una imatge que va fer la volta al món.

La dimissió d'Ardern, que ha estat inesperada, arriba quan el Partit Laborista no té decidit un successor, i quan la formació va per darrere de l'opositor Partit Nacional als sondejos. La primera ministra havia perdut suports pel desgast del temps al govern, agreujat per la gestió de la pandèmia, però manté la seva popularitat. Preguntada sobre com voldria que se la recordés ha respost simplement: "com algú que sempre va intentar se amable, però forta, empàtica però resolutiva, optimista però centrada".

En els últims mesos Ardern ha patit cada com més amenaces violentes tant de la ultradreta com dels grups antivacunes, però ha volgut aclarir que no és això el que l'ha empès a fer el pas. "No vull fer l'efecte que l'adversitat és la raó per què els polítics pleguem. És cert que té un impacte perquè som humans, però no ha estat la base de la meva decisió.

Conciliació

La primera ministra ha dit que la seva filla Neve i el seu company Clarke Gayford "són els que han fet un sacrifici més gran". I els ha dedicat una part del discurs: "Per a la Neve, la mama està desitjant ser-hi quan comencis l'escola aquest any. I per al Clark: casem-nos d'una vegada". La parella s'havia d'haver casat fa un any però van haver de suspendre la cerimònia per les restriccions de la pandèmia imposades pel seu mateix govern.

Moments clau

Els moments més difícils del mandat de la primera ministra dimissionària han estat la gestió de la pandèmia de covid-19, davant la qual va impulsar una política de fortes restriccions per contenir el virus, i els atemptats islamòfobs a les mesquites de Christchurch, que van deixar 51 morts el 2019, i als quals va reaccionar posant-se un vel com a símbol d'empatia amb la comunitat musulmana i amb la prohibició de les armes semiautomàtiques. També va gestionar l'erupció del volcà de White Island.

stats