Guerra entre Israel i Palestina

Israel es prepara per una guerra "llarga i difícil"

Continuen els combats entre Hamàs i l'exèrcit en set localitats, creix la crisi d'ostatges, i Hezbol·là obre un nou front

PJ Armengou
3 min
Un home observa el foc creuat entre l'Exèrcit israelià i Hezbol·lah a la frontera entre Israel i el Líban aquest diumenge

BarcelonaLa guerra no s'atura. Els bombardejos a la franja de Gaza i els combats al sud d'Israel han continuat aquest diumenge, mentre segueix el degoteig de projectils des de l'enclavament i s'obren nous fronts per a l'estat hebreu: el Líban, Cisjordània i fins i tot Egipte. El balanç de morts a Israel s'eleva a 700 segons i el Ministeri de Salut ha confirmat que hi ha més de 2.243 ferits en els hospitals, 365 d'ells en estat greu. Israel ha respost amb contundència a l'atac sorpresa i sense precedents de Hamàs contra el sud del país de dissabte. Segons l'últim recompte, 413 palestins han mort i prop de 2.200 han resultat ferits en els bombardejos a la franja de Gaza, segons el ministeri de salut de Gaza. "Hem passat una nit terrorífica i continuen bombardejant", explica Salah Alsousi des de la ciutat de Gaza. "Ens han caigut bombes per terra, mar i aire sense parar", afegeix per telèfon a l'ARA. Al vespre l'ONU ha denunciat que una de les seves escoles on s'han refugiat milers de civils ha estat atacada per un míssil.

El primer objectiu del govern israelià és recuperar el control del territori, abans de llançar-se a una guerra "llarga i dífícil", segons ha advertit el primer ministre Benjamín Netanyahu, després de la reunió del gabinet de seguretat. Israel ha declarat l'estat de guerra, ha tallat el subministrament d'electricitat, combustible i mercaderies a la Franja i ha ordenat l'evacuació de totes les ciutats properes a l'enclavament palestí. Tots els preparatius per una invasió terrestre.

A l'altra banda de la frontera, Israel ha aconseguit recuperar el control de "la majoria" de poblacions properes a Gaza, segons ha informat l'exèrcit, tot i que al matí encara combatia amb milicians en municipis com Kfar Aza, Magen o Re'im. Segons el govern israelià, Hamàs hauria pres un centenar d'ostatges, tant civils com militars. La confrontació més violenta a la Franja fins ara va ser el 2014, quan Israel va envair per terra l'enclavament i 71 israelians i 2.310 palestins van morir en el transcurs de 49 dies. Aerolínies com Iberia, Air France, Lufthansa o Emirates han cancel·lat els vols a Tel-Aviv.

Soldats israelians descansen a Sderot, on continuen els combats amb milicians de Hamàs.

Continuen els combats dins d'Israel

A la frontera amb Gaza, Israel ha admès que encara no ha recuperat el control de totes les localitats assaltades per milicians de Hamàs en la seva inèdita ofensiva. Més de 24 hores després de l'atac sorpresa, encara hi ha combats en set localitats de la frontera sud, mentre grups palestins continuen intentant infiltrar-se en territori israelià.

Palestins busquen supervivents entre les runes d'una casa bombardejada a Khan Iunis, al sud de Gaza

"En el passat, el veterà primer ministre Benjamin Netanyahu ha evitat deliberadament embolicar Israel en una ofensiva terrestre a gran escala a Gaza, pel gran cost que tindria en vides israelianes i palestines. Però l'envergadura de l'ofensiva de Hamàs i el profund xoc que ha provocat, a més de la creixent pressió política tant dels seus socis de govern d'extrema dreta com de l'oposició, no li deixa gaire opció", opina l'analista del European Council on Foreign Relations Hugh Lovatt, que considera que una invasió és "inevitable". Hi coincideix Avi Melamed, antic funcionari d'intel·ligència i assessor d'assumptes àrabs de dos alcaldes de Jerusalem: "No crec que Israel tingui gaire més opció. L'atac de Hamàs ha canviat les regles del joc". I alerta: "Aquesta guerra de Hamàs amb Israel és un megaesdeveniment completament nou, que tindrà ramificacions regionals", afegeix.

stats