Hongria veta una declaració de la UE per demanar l'alto el foc entre Israel i Palestina

Borrell lamenta la falta de consens absolut i confia que Biden rellanci la mediació

2 min
L'Alt Representant de la UE, Josep Borrell.

Brussel·lesNou veto de l'Hongria de Viktor Orbán, aquesta vegada davant l'escalada el conflicte entre Israel i Palestina. Els ministres d'Exteriors de la Unió Europea s'han reunit aquest dimarts per videoconferència i de manera urgent per abordar l'ofensiva a Gaza després de dies d'escalada de violència. La divisió en una qüestió tan espinosa com aquesta estava clara, però els Vint-i-set no han pogut pactar ni tan sols una declaració conjunta per demanar l'alto el foc perquè el govern de l'ultraconservador hongarès s'hi ha oposat.

El cap de la diplomàcia europea ha comparegut després de la trobada i ha volgut comunicar el "sentiment general" de la Unió davant la impossibilitat d'emetre una declaració oficial: "Em costa d'entendre com no s'hi pot estar d'acord", ha lamentat. La reunió, com ha dit Borrell, ha sigut "llarga i intensa", ha durat unes tres hores però no ha aconseguit que els vint-i-set països europeus parlin "amb una sola veu", com va dir dilluns el portaveu d'Exteriors, Peter Stano, pel veto hongarès. Tot i això, l'exministre espanyol s'ha mostrat "content" que 26 dels 27 reclamin obertament un alto el foc. A més, també ha reclamat que es protegeixi els civils i es doni accés humanitari immediat a Gaza, on creu que ja hi ha hagut un nombre "inacceptable" de morts civils. Hongria, alineada amb Israel, està sota la lupa de la Comissió Europea per vulneracions de l'estat de dret, el partit del govern d'Orbán ha abandonat la família del partit popular europeu per escorar-se més a la dreta i ha vetat altres declaracions de la UE com les de suport a Hong Kong.

Això sí, Borrell ha condemnat, de nou, "els atacs del grup terrorista Hamàs en territori israelià" i ha reiterat el suport de la UE al dret d'Israel a defensar-se. No ha condemnat l'ofensiva de les forces israelianes a Gaza, en canvi, i s'ha limitat a reclamar que l'ús de la violència per part d'Israel sigui "proporcional" i respecti el dret internacional i humanitari. Quan li han preguntat per les presumptes violacions del dret internacional per part d'Israel amb atacs deliberats a objectius civils, Borrell ha defugit la resposta i ha repetit que la prioritat és un alto el foc.

Ara bé, l'alt representant de la UE ha reconegut que aturar aquesta escalada de violència no resoldrà el conflicte de fons: "L'statu quo no és una opció perquè la violència tornarà. Si no hi ha pau no hi haurà seguretat al 100%", ha dit. L'exministre socialista també ha fet autocrítica davant la incapacitat de mediació internacional: "La comunicat internacional ha estat esperant que el problema es resolgués sol però no és el cas, cal buscar una solució". Però per trobar-la, ha admès que és clau el paper dels Estats Units i no ha amagat l'esperança que disposita en l'administració Biden en aquest sentit.

stats