Naufragi

Un "Help" amb branques de palmera salva tres nàufrags en una illa del Pacífic

Els homes portaven més d'una setmana aïllats a l'illot desert de Pikelot, a la Micronèsia

ARA
2 min
La paraula 'help' escrita amb branques de palmera a la remota illa de Pikelot

BarcelonaSalvats en una història de pel·lícula. Tres homes d'uns 40 anys van ser rescatats dimarts per la Guàrdia Costanera dels Estats Units després de naufragar i passar més d'una setmana aïllats a la petita illa deserta de Pikelot (Micronèsia), al Pacífic Occidental. L'alerta de la seva desaparició l'havia donat una familiar seva, però la clau perquè fossin localitzats va ser un "Help" (ajuda, en anglès) gegant que van escriure a la sorra de la platja amb branques de palmera.

"Aquest acte d'enginy va ser fonamental per guiar els esforços del rescat directament cap a la seva ubicació", diu en un comunicat Chelsea Garcia, coordinadora de la missió de rescat.

Imatge del rescat dels tres homes a Micronèsia

Els tres homes, que tenien experiència en la navegació a la zona, havien sortit el 31 de març de l'escull de corall de Polowat amb un petit vaixell de sis metres d'eslora, però l'embarcació va patir danys i el motor es va acabar espatllant. Sis dies després, en veure que no havien tornat, una familiar dels tres homes va alertar les autoritats, que van iniciar l'operació de rescat. L'àrea de recerca inicial era molt gran, però dilluns, dos dies després que s'iniciés l'operació, un avió de la marina dels EUA va veure la paraula "Help" a Pikelot, a 185 quilòmetres del punt d'on havia sortit l'embarcació i a 667 quilòmetres al sud-est de l'illa de Guam. A la platja de la sorra els homes també hi havien construït dos refugis improvisats.

Tres casos gairebé idèntics en vuit anys

Des de l'avió es va deixar caure una ràdio a l'illa, amb la qual es va poder establir comunicació amb els tres nàufrags, que van confirmar que estaven bé de salut i que tenien accés a menjar i aigua. L'endemà finalment van ser evacuats amb una llanxa de la Guàrdia Costanera, que els va portar fins a Polowat.

La llanxa de la Guàrdia Costanera dels EUA que va rescatar els homes naufragats

El rescat, que ha fet la volta al món, ha tingut lloc només quatre anys després d'una història pràcticament idèntica: l'any 2020 tres homes també van ser salvats de Pikelot gràcies a les lletres "SOS" que havien escrit a la sorra de la platja. I prèviament, el 2016, tres homes ja havien estat rescatats després d'escriure "Help" també amb branques de palmera, com ha passat ara, a la remota illa de Fanadik, també a la Micronèsia.

I la paraula help escrita al buc d'una petita embarcació també va ser clau el gener del 2023 per trobar Elvis Francois, un dominicà de 47 anys que va sobreviure 24 dies en un veler a la deriva amb un pot de quètxup, all en pols i pastilles de caldo. La seva extraordinària història, en aquest cas, va tenir lloc al Carib.

stats