EMERGÈNCIA CLIMÀTICA
Internacional 03/12/2019

Greta Thunberg a l'atracar a Lisboa: "Si volen que deixem d’estar enfadats, que deixin de donar-nos motius"

L'activista sueca atraca a la capital portuguesa, l'última escala en el seu viatge cap a la COP25

Òscar Mateu
2 min
Greta Thunberg arribant a Lisboa en veler

BarcelonaDesprés de 21 dies de travessa en catamarà per l'oceà Atlàntic, l'activista pel clima Greta Thunberg ha arribat aquest dimarts al migdia a Lisboa per assistir a la cimera climàtica COP25 de Madrid, que se celebra aquests dies, i en la qual s'espera que hi intervingui.

A la capital portuguesa, la jove sueca ha estat rebuda per l'alcalde, Fernando Medina, i centenars de simpatitzants i curiosos que s'han aplegat al voltant del port cantant càntics amb el nom de Greta Thunberg, que ha baixat a terra portant el cartell de Skolstrejk för Klimatet (vaga escolar pel clima) mentre sonava la batucada.

En una multitudinària roda de premsa, l'activista ha anunciat que es quedarà uns dies descansant de la travessa per Lisboa, on es mourà amb un cotxe elèctric cedit per l'ajuntament, i tot i que no ha anunciat quan pensa traslladar-se a Madrid sí que ha confirmat la seva participació divendres a la marxa a favor del clima que organitza el seu Fridays for Future.

Thunberg ha reclamat que a la COP25 es pugui escoltar “la veu del poble, especialment la del sud global” alhora que ha subratllat en què és hora de pensar en les generacions futures. “Si volen que deixem d’estar enfadats, que deixin de donar-nos motius per estar-hi”, ha dit la jove, que ha insistit en què la “batalla contra el canvi climàtic us necessita a tots vosaltres”

Com que rebutja els avions per la petjada ecològica que deixen, Thunberg havia viatjat en un veler de zero emissions a Nova York al setembre per participar a la cimera de l'ONU, i en principi volia quedar-se al continent americà, ja que la COP25 s'havia de fer a Xile. El canvi de localització a Madrid, motivat per les protestes al país sud-americà, la va obligar a buscar un mitjà de transport alternatiu per tornar a Europa.

La jove activista sueca ha anunciat aquest matí a Twitter la seva arribada, amb un missatge que deia "Heading into Lisbon!!" (Dirigint-nos a Lisboa!!).

Thunberg ha viatjat des de Virginia, als Estats Units, a bord del catamarà dels youtubers australians Riley Whitelum i Elayna Carausu, que feien la volta al món amb la seva filla d'11 mesos. El vaixell La Vagabonde, tripulat per la capitana britànica Nikki Henderson, utilitza panells solars i hidrogeneradors, cosa que redueix molt el seu impacte mediambiental.

Malgrat ser al mig de l'oceà durant molts dies, Thunberg no ha deixat de banda el seu activisme, i s'ha mantingut molt activa a Twitter. Al seu perfil de la xarxa social se la pot veure sostenint l'emblemàtic cartell de "vaga pel clima" en alta mar, el lema darrere de la seva campanya Fridays for the Future i que consisteix en no anar els divendres a l'escola per manifestar-se contra la crisi climàtica.

La ministra de Transició Ecològica del govern espanyol en funcions, Teresa Ribera, li havia ofert l'ajuda de l'executiu a principis de novembre, però Thunberg va acabar decidint-se pels youtubers.

stats