Cas Epstein

Ghislaine Maxwell, condemnada a 20 anys de presó per tràfic sexual

La milionària britànica va proveir el difunt magnat Jeffrey Epstein de les menors de les quals va abusar

2 min
Una imatge de Ghislaine Maxwell l’any 2000.

BarcelonaLa britànica Ghislaine Maxwell, examant i mà dreta del magnat financer Jeffrey Epstein, ha estat condemnada aquesta tarda a 20 anys de presó després que el desembre passat un tribunal la declarés culpable de cinc càrrecs penals relacionats amb el tràfic sexual de noies menors reclutades per a Epstein. La jutgessa Alison Nathan ha pronunciat la condemna després d'escoltar l'al·legat de la Fiscalia, que sol·licitava entre 30 i 55 anys de presó, i de la defensa, que demanava una sentència "apropiada" que estigués "molt per sota" del rang presentat sol·licitat pels fiscals. Maxwell ha dit avui al tribunal que reconeixia el dolor de les víctimes, però no ha demanat perdó.

Abans que s'anunciés la sentència, els fiscals han dit que Epstein, que es va suïcidar el 2019 mentre esperava el judici, va abusar sexualment de menors en centenars d'ocasions durant més d'una dècada, cosa que han remarcat que no podria haver fet sense l'ajut de Maxwell. De fet, han recordat que de vegades també va participar activament en l'abús. La sentència que s'ha concretat avui prové del desembre, quan un jurat va condemnar Maxwell per transportar una menor per participar en actes sexuals il·legals i dos càrrecs de conspiració.

La jutgessa, que també li ha imposat una multa de 750.000 dòlars, ha dit que “cal una sentència molt significativa” i que volia enviar un “missatge inequívoc” que aquest tipus de delictes serien castigats. “És important emfasitzar que encara que Epstein va ser central en aquest esquema criminal, la senyora Maxwell no està sent castigada en lloc d'Epstein o com a representant d'Epstein. El comportament de Maxwell va ser atroç i depredador”, ha dit Nathan.

"L'estat de dret exigeix, i aquest tribunal hi està d'acord, que ja siguis ric, poderós o completament desconegut, ningú no està per sobre de la llei", ha assenyalat la jutgessa, que ha situat la multa en el màxim legal permès. "Maxwell va participar directament, repetidament i durant molts anys en un pla horrible per atraure i transportar nenes menors d'edat i traficar-hi, algunes de tan sols 14 anys", ha recordat la jutgessa abans de pronunciar la sentència.

Maxwell, que vestia un uniforme blau de presó i una màscara blanca per complir les regles del coronavirus, ha mirat cap a un costat quan s'ha anunciat la sentència, però no ha mostrat cap reacció. Quan ha tingut l'oportunitat de parlar, ha dit que simpatitzava amb els supervivents i que “el penediment més gran" de la seva vida era "haver conegut Jeffrey Epstein”. Maxwell l'ha descrit com "un home manipulador, astut i controlador". Maxwell, de 60 anys, havia format part de la jet set britànica i nord-americana per ser la filla de Robert Maxwell, un magnat dels mitjans de comunicació que també va fer carrera política.

stats