L'atac rus a Ucraïna

Un franctirador ucraïnès mata un soldat rus a 2,7 quilòmetres de distància

En la invasió d'Ucraïna els franctiradors tenen un paper clau com en altres guerres anteriors

Laia Berenguer Lumbierres
2 min
Tirar a matar: la ment d’un franctirador militar en guerra

BarcelonaUn franctirador ucraïnès ha abatut un soldat rus des de 2.710 metres segons afirmen les autoritats de Kíiv. Que se sàpiga, aquesta distància només l'havia superat un franctirador canadenc des del 2017, quan va matar un militant de l'Estat Islàmic a l'Iraq a una distància de 3.540 metres. Aquest fet, que l'Oficina de Comunicació Estratègica de l'exèrcit ucraïnès ha utlitzat en un exercici propagandístic, compartint el vídeo de la caiguda del soldat a través del seu canal de Telegram, mostra la importància dels franctiradors en temps de guerra.

En la invasió d'Ucraïna, la figura del franctirador està tenint la mateixa importància que en altres guerres. La definició tradicional del terme correspon al francès franc-tireur, però els orígens de la pràctica es remunten a la Guerra de la Independència dels Estats Units (1775-1783), durant la qual els colons americans disparaven contra els oficials britànics des dels arbres. També es tenen registres de la seva presència a l'exèrcit britànic durant les Guerres Napoleòniques (1803-1815).

Al llarg de la història, els objectius dels franctiradors sempre han sigut cobrir les forces atacants, retardar l’adversari i causar baixes entre objectius de valor, com ara oficials i operadors de ràdio, segons explica Molas. Operen des d'una posició oculta i a una distància superior a la capacitat de detecció de l'enemic. Si bé la seva funció és important dins l'exèrcit, l'analista afirma que "un franctirador no pot guanyar la guerra per si sol", ja que "forma part d'un conjunt".

Els soldats que es dediquen a aquesta tasca dins una infanteria han de ser tiradors d'elit i experts en camuflatge. És fonamental que la seva posició no li suposi un perill –és a dir, que no el puguin atacar pel darrere– i que el blanc seleccionat no sigui conscient de la seva presència fins, com a mínim, abans d'obrir foc. Els arbustos densos solen ser un amagatall recurrent per als franctiradors, ja que els cobreixen i dissimulen bé la silueta perquè l'enemic no pugui localitzar-los.

Fins on pot arribar un franctirador?

La identitat del soldat ucraïnès es manté en l'anonimat. Fins ara el segon tret letal més distant l'havia fet el franctirador britànic Craig Harrison el 2009, quan va matar dos soldats talibans a una distància de 2.475 metres a la província de Helmand, a l'Afganistan. L'abast a què pugui arribar el tir no només depèn del tipus de fusell utilitzat i dels sensors tèrmics –que capten l'escalfor despresa pels cossos situats en el punt de mira–, sinó que l'òptica, l'experiència i l'entrenament del tirador també són elements clau. En aquest cas, l'arma emprada pel franctirador ucraïnès correspondria a un calibre més gran de l'habitual. Pol Molas, director de la Societat d'Estudis Militars de Catalunya, considera que podria tractar-se d'un fusell nord-americà, com el Barrett Model 98B, o un de fabricació soviètica amb un calibre de 14,5 mil·límetres.

stats