França avança cap a la imposició del passaport de vacunació

L'Assemblea Nacional francesa aprova la mesura, que limitarà encara més la vida dels no immunitzats

ARA
2 min
El president francès, Emmanuel Macron, en una imatge feta a principis de desembre.

BarcelonaTres dies i tres nits han calgut perquè l'Assemblea Nacional francesa donés suport la matinada passada al projecte de llei per imposar el passaport de vacunació al país, on el govern manté la voluntat de complicar el dia a dia als no vacunats, tal com el president Emmanuel Macron va afirmar en unes declaracions recents prou polèmiques. "Us fotré fins al final", va dir dimecres el mandatari.

Amb 214 vots a favor, 93 en contra i 27 abstencions, el text ha tirat endavant passades les cinc del matí, hora local, després que el primer ministre, Jean Castex, participés en la sessió per intentar calmar els ànims. "És l'opció correcta, no només per al govern, sinó per al país, els francesos i la lluita contra la pandèmia", ha dit hores més tard en una entrevista a la cadena BFM TV. L'executiu confia que el passaport entri en vigor cap al 15 de gener, com va anunciar en un primer moment, però això ja no està a les seves mans: el text passarà ara al Senat, abans de tornar a l'Assemblea per ser ratificat i ser analitzat pel Consell d'Estat.

La introducció del projecte de llei a la vida dels francesos suposarà que, per poder accedir a bars, restaurants, centres culturals i altres llocs públics, tota persona de més de dotze anys hagi de presentar el certificat de vacunació amb pauta completa –dosi de recordatori inclosa per als que hagin rebut la segona dosi almenys quatre mesos abans–. Només en queden exempts els hospitals, on es podrà mostrar, com fins ara, un test negatiu per entrar-hi, sempre que no sigui una urgència. El projecte de llei constava de tres articles, però els diputats van presentar més de 650 esmenes, fet que explica també per què el debat es va prolongar tant.

La bancada dels Republicans (que es va dividir votant a favor i en contra del projecte) ha decidit acudir al Consell Constitucional perquè aquest òrgan que vetlla pel respecte a la Carta Magna es pronunciï sobre la qüestió, cosa que segurament endarrerirà més l'entrada en vigor. De fons, el to electoralista ja s'ha introduït en el discurs de la majoria dels líders de partit i candidats a l'elecció presidencial del pròxim mes d'abril, inclòs el president, Emmanuel Macron, que per a molts ja ha iniciat la seva campanya, si bé encara ha de confirmar la seva participació.

En una entrevista a Le Parisien publicada dimecres, el president de la República es va expressar amb més contundència que mai: "Tinc moltes ganes de fotre els no vacunats. I ho continuarem fent fins al final. Aquesta és l'estratègia", va dir Macron. Castex ha defensat aquest dijous el seu president per afirmat "el que molts francesos diuen en veu baixa". Per al primer ministre, la nova llei, que permetrà, a més, endurir les sancions als que facin servir certificats falsos amb multes des dels mil euros fins a la presó, és una manera d'empènyer els més reticents a vacunar-se sense obligar-los plenament a fer-ho.

stats