Regne Unit
Internacional 12/07/2022

Forces especials britàniques van assassinar a sang freda desenes de detinguts a l'Afganistan

Unitats del SAS competien per fer més morts i fabricaven proves, segons una investigació de la BBC

3 min
Afganistan: l’endemà de l’endemà

LondresL'Afganistan i el galdós paper d'Occident, a l'ull de l'huracà. Una vegada més. L'informatiu de la BBC Panorama ha publicat una investigació que posaria al descobert les activitats presumptament delictives d'una unitat d'elit de l'exèrcit britànic, el Servei Aeri Especial (SAS, en les sigles en anglès), implicada en crims de guerra durant l'ocupació del país.

Els fets haurien tingut lloc a la província de Hellmand entre els anys 2010 i 2011, una dècada abans que es completés la retirada del país, l'agost de l'any passat. Els detalls se sabran aquesta nit, quan s'emeti el programa al primer canal de la televisió pública.

Informes militars suggereixen que només una unitat podria haver matat il·legalment 56 persones després que s'haguessin lliurat als soldats britànics durant un torn de sis mesos d'estada al país, que en llenguatge militar s'anomena un tour. A més, la BBC denuncia haver trobat proves que suggereixen encobriment d'aquestes accions per part de l'antic cap de les forces especials, que es va negar a comunicar les proves als investigadors d'un dels assassinats.

El general Sir Mark Carleton-Smith, l'antic cap de les Forces Especials del Regne Unit, va ser informat sobre els presumptes assassinats il·legals, però no va donar curs a les al·legacions ni va passar les proves a la Policia Militar, fins i tot després que aquesta força iniciés una investigació per assassinat al SAS. El general Carleton-Smith, cap de l'exèrcit abans de dimitir el mes passat, s'ha negat a oferir la seva versió dels fets.

En tot cas, testimonis que van formar part d'un dels esquadrons del SAS asseguren que els militars van matar persones desarmades durant les incursions nocturnes, i també que els agents utilitzaven tàctiques incriminatòries, com ara deixar armes AK-47 al costat de les víctimes, per justificar les morts.

Altres testimonis de soldats que van servir amb les forces especials han informat que els esquadrons SAS competien entre ells per aconseguir el rècord en el nombre de morts, i que l'esquadró examinat per la BBC pretenia aconseguir un recompte de cadàvers més alt que el que havia substituït. El ministeri de Defensa no comenta denúncies específiques, i ha assegurat que les forces britàniques sempre es comporten amb els estàndards de rigors més alt.

Un dels emails que es revelen al programa 'Panorama'.

El 2019, la BBC i el Sunday Times van investigar una incursió d'un esquadró del SAS que va donar lloc a un cas judicial del Regne Unit i a una ordre al ministre de Defensa del Regne Unit perquè revelés documents que descriuen la gestió del cas per part del govern. Per a aquesta nova investigació, la BBC ha analitzat un seguit d'informes operatius recentment obtinguts que detallaven els recomptes del SAS sobre incursions nocturnes.

Una de les coincidències que han trobat és la repetició d'un patró d'informes sorprenentment similars d'homes afganesos assassinats a trets perquè treien rifles AK-47 o granades de mà suposadament amagades en els llocs on havien sigut detinguts. Entre el recompte, hi ha els següents fets: el 29 de novembre del 2010 l'esquadró va matar un home que havia estat detingut i tornat a l'interior d'un edifici, on "va intentar atacar la força amb una granada"; el 15 de gener de 2011, l'esquadró va matar un home que havia estat detingut i tornat a l'interior d'un edifici, on "va posar la mà darrere d'un matalàs, va treure una granada de mà i va intentar llançar-la"; el 7 de febrer, l'esquadró va matar un detingut que havia "intentat enfrontar-se a la patrulla amb un rifle". La mateixa justificació es va donar per a un tiroteig mortal de detinguts els dies 9 i 13 de febrer; el 16 de febrer hi va haver dos detinguts morts més després que un tragués una granada "de darrere les cortines" i l'altre "agafés un AK-47 de darrere d'una taula" per iniciar un contraatac. Finalment, l'1 d'abril, l'esquadró va matar dos detinguts que s'havien tornat a l'interior d'un edifici després que un "aixequés un AK-47" i l'altre "intentés llançar una granada".

stats