Internacional 05/03/2017

Fillon, als seus seguidors: "Tinc el deure d'escoltar aquesta gran multitud"

Desenes de milers de manifestants es concentren a París per donar suport al candidat de la dreta. El seu partit li demana que renunciï per la seva imminent imputació

Ara
3 min
El candidat de la dreta francesa, aquest diumenge, rodejat dels seus fidels.

BarcelonaEl candidat de la dreta francesa a les presidencials, François Fillon, segueix decidit a continuar amb la cursa electoral, tot i la pressió judicial i política que li cau a sobre des que es va saber que probablement l'imputaran el 15 de març pels sous ficticis de la seva dona.

Fillon assegura que no cedirà a les demandes de desenes de responsables de la dreta que li han exigit que es retiri.

Aquest diumenge ha incidit en aquesta idea. Davant desenes de milers de seguidors que ell mateix havia convocat a París –200.000 segons la organització, i entre 35.000 i 40.000 segons la policia-, Fillon ha carregat contra els alts càrrecs de la dreta que li han retirat el suport en els últims dies i ha assegurat que són desercions "sense vergonya i sense orgull". "Tinc el deure d'escoltar aquesta gran multitud, que m'empeny a seguir endavant", ha dit el conservador als manifestants.

A la protesta s'han prohibit les pancartes i només s'acceptaven les banderes franceses –per evitar que els manifestants critiquessin la justícia o la premsa.

Fillon, des de lluny, durant el seu discurs a la manifestació.

En l'acte, Fillon ha reconegut dos errors: demanar a la seva dona que treballés per ell i no haver donat una resposta pública contundent. L'han acompanyat els fidels que li queden –prop de 250 càrrecs de la dreta li han demanat que es retiri–, entre els quals hi ha l'exministre François Baroin, que a les primàries va donar suport a Sarkozy.

En una entrevista posterior amb el canal France 2, el conservador ha insistit en el fet que, malgrat els seus errors, hi ha 200.000 francesos que li han donat suport". "La meva candidatura està sostinguda per un gran gruix dels votants de la dreta, és el que hem demostrat aquesta tarda", ha assegurat.

"Vaig ser designat democràticament i ningú té el poder d'obligar-me a retirar la candidatura. És la meva decisió", ha dit amb referència als moviments de membres de la dreta que demanen que faci un pas enrere.

"Sóc innocent legalment tot i que he reconegut el meu error moral", s'ha defensat el conservador, i ha posat un fil de dubte sobre el poder judicial francès: "Respecto la justícia tot i que pot ser instrumentalitzada".

Reunió d'urgència

Per la seva banda, el seu partit, els Republicans, ha organitzat una reunió urgent del comitè polític per demà per tal de trobar una sortida a la crisi. Alguns crítics demanen que el substitueixi Alain Juppé, que va quedar segon a les primàries.

Tot i que gent del seu cercle i alguns 'barons' del partit aposten per ell, Juppé no s'ha pronunciat sobre això i només ha dit que no vol ser qui l'empenyi a abandonar. Entre altres coses, perquè se'l podria acusar de ser un candidat il·legítim i perquè com que és més moderat podria perdre una part de la base electoral més a la dreta, que ara aposta per Fillon i que podria decantar-se per la líder de la ultradreta Marine Le Pen.

A l'entrevista amb France 2, quan li han preguntat sobre aquesta qüestió, Fillon ha dit que "si els electors de la dreta haguessin volgut Alain Juppé l'haurien votat a les primàries".

Els francesos no li donen suport

Aquest diumenge s'ha fet pública una enquesta de l'institut demoscòpic Ifop que mostra que un 71% dels francesos volen la dimissió de Fillon. L'últim estudi de l'organització es va fer a mitjans de febrer i llavors la demanaven un 66%, cosa que demostra que cada vegada creix més la desafecció cap al candidat.

També s'han fet públics nous detalls del cas judicial que ha provocat l'escàndol. El mitjà 'Le Journal du Dimanche' publica informació sobre la declaració, el 10 de febrer, de Nathalie Blin, exassistent parlamentària de Fillon. Aquesta treballadora hauria assegurat que el llavors diputat li va abaixar el sou per poder contractar la seva dona, Penelope Fillon.

"El 1998 la meva remuneració es va reduir a la meitat per poder permetre el sou de la senyora Fillon", ha explicat Blin, que assegura que, si bé es va trobar amb Blin en algun acte, no hi va tenir mai tractes. "No vam parlar mai sobre res de feina", diu.

stats