Eleccions presidencials a les Filipines
Internacional 10/05/2022

Les Filipines voten a favor de tornar al passat

El fill del dictador Marcos guanya les eleccions presidencials de manera aclaparadora

4 min
Seguidors de Marcos Jr. celebren els resultats preliminars de les eleccions presidencials a les Filipines, fent el gest insígnia de la campanya

BarcelonaFerdinand Marcos Bongbong Jr ha fet seu el gest de victòria del seu pare, la mà alçada amb dos dits formant una V, i l'ha convertit en marca d'identitat de la seva campanya a les presidencials filipines. Els seus seguidors reprodueixen el gest, eufòrics, davant les càmeres. El triomf de Marcos Jr és aclaparador, amb un 60% dels vots. El recompte oficial comença aquest dimarts i es pot allargar dies, però els resultats preliminars (amb quasi el total dels vots escrutats) el situen com a guanyador incontestable amb més del doble de vots que Leni Robredo, la seva oponent més directa. Malgrat que durant la jornada electoral es van denunciar algunes irregularitats, el resultat es considera legítim i ha deixat molts filipins i analistes descol·locats per la fulgurant tornada de la dinastia. "Sé que no és fàcil acceptar els números [...]. Una clara frustració és el que senten les nostres files", ha dit Robredo.

Bongbong tenia 28 anys el dia que la seva família va pujar a un helicòpter per fugir del país. Als carrers, una multitud demanava la fi del règim corrupte i despòtic del seu pare, Ferdinand Marcos, i la seva mare, Imelda. Durant la dictadura conjugal, més de 3.000 persones van ser assassinades i unes 35.000 torturades. Ara, trenta-sis anys després, els Marcos tornaran al que va ser el seu palau presidencial, a Malacanyang. "No em jutgeu pels meus avantpassats, sinó per les meves accions", ha dit Marcos Jr quan ha sabut que havia guanyat.

Però les seves accions tampoc són transparents ni exemplars, perquè ell mateix ha estat acusat d'evasió fiscal. Marcos Jr no ha presentat un projecte clar, ni pel que fa a les propostes d'àmbit intern ni sobre les relacions amb l'exterior. De fet, no ha volgut participar en entrevistes, ha esquivat els debats i ha centrat la campanya en una idea d'unitat i de recuperació econòmica del país després de la pandèmia, sense entrar en detalls. Sí que ha manifestat la intenció de mantenir l'aliança amb la Xina, seguint el posicionament del seu predecessor, Rodrigo Duterte. “No m’hauria cregut [aquest resultat] el 1986, o fins i tot el 1995”, ha dit a Reuters Joshua Kurlantzick, analista del Sud-est Asiàtic pel Council on Foreign Relations. Kurlantzick creu que la llista de governs "corruptes i ineficaços" que va encadenar després el país va comportar l'arribada de Duterte, que ell descriu com una figura "semiautocràtica", i l'ascens de Marcos tindria a veure amb tot això: "La idea del govern de l'home fort torna a ser molt popular".

Ferdinand Marcos Jr., conegut com a Bongbong, fill de l’exdictador Marcos, amb la seva dona i el seu fill.

L'aspecte que més preocupa a les organitzacions pels drets humans és la seva voluntat de continuar amb l'anomenada "guerra contra les drogues" de Duterte, que s'ha acarnissat contra els sectors més empobrits de la societat. Carlos Conde, investigador de Human Rights Watch (HRW), explica a l'ARA que preveuen que continuaran havent-hi "execucions extrajudicials de sospitosos de tràfic de drogues i atacs a activistes i treballadors de la societat civil": "No podem esperar que Marcos deixi de banda aquestes polítiques, així que la catàstrofe, pel que fa als drets humans, continuarà".

El suport clau dels Duterte

La joventut del país, el control de la narrativa a través de les xarxes socials i la difusió de notícies falses contra Robredo han sigut elements determinats per explicar la popularitat de Marcos Jr. Però una de les grans claus per entendre'n l'ascens és el suport que li ha ofert la candidata a la vicepresidència Sara Duterte-Carpio, filla del fins ara president. La seva popularitat està estretament lligada a la del seu pare i, sense el suport d'aquest al tàndem, la mateixa candidatura de Marcos no hauria sigut possible. Duterte-Carpio ha obtingut prop de 29 milions de vots, més del triple que el seu oponent. Duterte pare, diu Conde, ha contribuït a "aplanar el camí" d'aquesta resurrecció política. Els seus vincles amb la família Marcos van ser evidents des del principi del mandat, recorda l'analista: "El 2016 Duterte va ordenar l'enterrament del dictador al Cementiri dels Herois, a pesar de la històrica oposició [que tenia]". I afegeix: "Sospitem que la promesa de Marcos Jr de protegir Duterte [davant els tribunals internacionals que l'acusen de crims contra la humanitat] forma part d'aquest compromís".

Esborrar el passat brutal del règim

Marcos ha arribat al poder després de molts anys dedicant-se a netejar el nom de la família i a endolcir les condicions d'una època que comença a quedar lluny per a la majoria d'electors, perquè les Filipines són un país molt jove. Però els crítics temen que, ara que presidirà el país, farà tot el possible per aturar les investigacions i els judicis que la família encara té pendents. Ho creu Julius Trajano, analista polític de l'Escola Rajaratnam d'Estudis Internacionals de Singapur, que ha dit a Efe que Marcos "protegirà la fortuna amagada" supervisant la comissió que investiga la qüestió.

Es calcula que Ferdinand i Imelda Marcos van espoliar entre 5.000 i 10.000 milions de dòlars del país, dels quals només s'ha recuperat una part. Marcos ha reiterat que no pensa demanar disculpes pel que va fer el seu pare. I HRW tem que, per contra, s'esforçarà per "esborrar el brutal llegat del règim de Marcos dels llibres d'història i del coneixement general, utilitzant la mateixa campanya de desinformació massiva que ha fet servir per guanyar la presidència".

La tornada dels Marcos al poder es va començar a gestar pocs anys després de la seva marxa. De seguida que se'ls va permetre tornar de l'exili, el 1991, van refer la seva xarxa d'influència política. La victòria de Bongbong segella aquests anys de reescriptura del llegat familiar.

stats