Evacuades de la planta de Mariúpol totes les dones, criatures i persones grans

El Consell de Seguretat de l'ONU aprova per unanimitat donar suport a "la recerca d'una solució pacífica" a Ucraïna

2 min
Dones evacuades de la planta d'Azovstal al refugi provisional de Bezimenne

BarcelonaHan passat 74 dies de setge i Mariúpol, per fi, ha tingut un petit respir. Tota la resistència ucraïnesa, amb soldats i civils, resistia i malvivia a la planta d'acer d'Azovstal, i després de dies i setmanes d'evacuacions fallides aquest dissabte tots els esforços, també de l'ONU i la Creu Roja, han obtingut el seu fruit: segons el govern ucraïnès, totes les dones, criatures i persones grans que eren a la planta han sigut evacuades. "Aquesta part de l'operació humanitària s'ha acabat", ha celebrat la viceprimera ministra ucraïnesa, Irina Veresxuk. Però encara queda molta feina per fer. Les evacuacions no s'han acabat –només la de les persones més vulnerables– i tot transcorre sota l'artilleria de les tropes russes, que, segons Veresxuk, no compleixen l'alto el foc.

Mentre no cessen els atacs sobre el terreny, Rússia sí que cedeix, encara que sigui poc, a nivell diplomàtic. Aquest dissabte el Kremlin ha deixat de vetar qualsevol text del Consell de Seguretat de les Nacions Unides sobre Ucraïna, i per fi aquest organisme s'ha pogut posicionar. Per unanimitat i amb el sí de països com Rússia o la Xina, el Consell ha expressat "una profunda preocupació pel manteniment de la pau i la seguretat d'Ucraïna" i ha donat suport als esforços de l'ONU per trobar una solució pacífica. "El Consell de Seguretat recorda que tots els estats membres han assumit l'obligació de resoldre les seves disputes internacionals per mitjans pacífics", afirma el text acordat. La declaració omet les paraules guerraconflicte o invasió. Els intercanvis verbals, però, continuen, i aquest dissabte el president de la cambra baixa del Parlament rus (la Duma), Viatxeslav Volodin, ha acusat els Estats Units de participar "directament" en la invasió russa a Ucraïna. A l'altra banda, el secretari d'Estat dels EUA, Antony Blinken, ha acusat Vladímir Putin de "manipular la història" per justificar la "brutal" guerra a Ucraïna.

El forat en una zona residencial que ha deixat un míssil a Bakhmut, a la regió de Donetsk, a l'est d'Ucraïna.

El peatge de Rússia

"Rússia necessitarà temps i despeses considerables per reconstituir les seves forces després d'aquest conflicte", ha sentenciat la intel·ligència britànica després de constatar que el conflicte a Ucraïna està afectant "molt" les seves unitats més modernitzades. Les tropes del Kremlin continuen reforçant-se al Donbass, però Ucraïna resisteix: ha repel·lit vuit atacs en les últimes hores i ha recuperat Tsirkuni, a Khàrkiv. Davant d'aquestes contraofensives, Rússia s'ha vist obligada a destruir tres ponts. També Ucraïna afirma que ha tornat a enfonsar un altre vaixell de guerra rus a Odessa després del Moskva.

Rússia respon amb més bombardejos, que aquest dissabte han colpejat una instal·lació militar a Khàrkiv que, segons el Kremlin, emmagatzemava l'armament d'Occident. També han atacat amb míssils la regió de Sumi i han destruït el museu dedicat al filòsof Hrihori Skovorodà. La guerra ja ha provocat que 5,8 milions d'ucraïnesos hagin fugit del país i l'OMS, que aquest dissabte ha viatjat fins a Kíiv, ha xifrat en 200 els centres sanitaris destruïts.

stats