Internacional 10/09/2013

Els Estats Units adverteixen que no esperaran molt temps una resposta de Síria

Washington vol evitar que Damasc demori la resposta per guanyar temps

Ara
2 min

Barcelona P { margin-bottom: 0.21cm; } El secretari d'Estat nord-americà, John Kerry, ha assegurat que els Estats Units “esperaran una resposta” de Síria perquè alliberi el seu armament químic, tot i que ha advertit que no esperaran “molt temps”. Kerry ha dit que Washington no vol que Damasc adopti una tàctica per guanyar temps i evitar així un atac militar.

Kerry ha insistit que en cas d'atac, l'objectiu dels Estats Units no seria enderrocar Al-Assad, sinó debilitar les seves forces militars i obligar-lo a negociar.

P { margin-bottom: 0.21cm; } En una compareixença davant el comitè de les Forces Armades del Senat, Kerry ha afirmat que Síria hauria acceptat la proposta “només perquè hi ha hagut una amenaça real de l'ús de la força”.

“Sense l'amenaça dels Estats Units, aquest règim no hauria reconegut que té un arsenal químic”, ha afegit Kerry.

Obama continua buscant el suport del Congrés

El secretari d'Estat nord-americà ha dit també que Barack Obama segueix decidit a obtenir una autorització del Congrés per atacar Síria, tot i la iniciativa de Rússia de demanar a Al-Assad que entregui les armes químiques.

El secretari de Defensa dels Estats Units, Chuck Hagel, ha tingut un discurs en la mateixa línia que Kerry. Durant la compareixença compartida, Hagel ha manifestat que estan “esperançats” sobre la possibilitat que Damasc entregui les armes químiques, encara que ha dit que han d'estar segurs que no es tracti d'una tàctica “de contenció” per evitar la intervenció militar.

“L'amenaça dels Estats Units continua. Això ha permès que aquesta nova opció diplomàtica guanyi credibilitat”, ha dit el mateix Hagel, amb referència a l'anunci de Síria d'estudiar la proposta d'entregar l'armament químic a la comunitat internacional.

El secretari de Defensa, però, ha dit que és “insegur” per als Estats Units no atacar Síria. “Crec que si no hi ha una resposta [...] Al-Assad ho tornarà a fer. La propera vegada pot ser que hi hagi víctimes nord-americanes”, ha dit Hagel sobre un possible nou atac per part del règim sirià.

P { margin-bottom: 0.21cm; } Putin i Obama van parlar d'aquesta opció

Una font propera al Kremlin ha assegurat que el president rus, Vladímir Putin, i el president nord-americà, Barack Obama, van parlar de la possibilitat que Síria entregués el seu armament nuclear a la comunitat internacional durant la cimera del G-20 de la setmana passada.

Rússia va anunciar la proposta aquest dilluns, hores abans que John Kerry anunciés que el president sirià, Baixar al-Assad, podia evitar la intervenció militar si entregava les armes en menys d'una setmana.

P { margin-bottom: 0.21cm; } L'arsenal químic d'Al-Assad

John Kerry també ha donat detalls sobre l'armament químic del règim sirià. “Tenen mil tones mètriques de material químic. També tenen gas sarín i altres substàncies que poden ser dispersades que ara mateix no poden ser contades”.

Kerry sap que l'arsenal químic ha estat mogut de lloc per part del règim sirià “per evitar que arribin a les mans del bàndol opositor”.

stats