Internacional 25/05/2021

Infants desapareguts i por per una possible segona erupció volcànica a la RD Congo

Un terratrèmol i l'alta activitat sísmica posen en alerta el país, on ja han perdut la vida 32 persones

Mar Bermúdez i Jiménez
2 min
Erupció del volcà Nyiragongo a Goma, República Democràtica del Congo

BarcelonaEl volcà Nyiragongo va entrar en erupció dissabte i la lava que en va sorgir ha deixat un paisatge desolador a la ciutat de Goma, on vivien uns dos milions de persones. Unes mil cases del districte nord-est de Goma, a l'est de la República Democràtica del Congo, han quedat arrasades. Almenys 32 persones han perdut la vida i cinc mil més s'han hagut d'exiliar, segons dades de l'ONU. L'Unicef també ha informat que més de 170 nens han desaparegut perquè es van separar dels pares enmig del caos.

La situació de desconcert i de por ha augmentat entre els habitants arran d'un terratrèmol de 5,3 graus de magnitud que ha sacsejat les zones frontereres entre Ruanda i la República Democràtica del Congo, una circumstància que ha disparat la preocupació per la possibilitat que hi hagi una segona erupció.

La lava va brollar dissabte d'una fissura al costat del volcà i des de llavors la zona ha experimentat uns quants terratrèmols. A més, el llac del cràter del volcà s'ha omplert de lava, cosa que podria generar noves fissures o una altra erupció, segons ha confirmat l'agència de les Nacions Unides per als refugiats.

Encara no és clar l'impacte de destrucció i el nombre de víctimes d'aquest terratrèmol, que arriba just després d'una erupció que ha generat grans destrosses. Segons l'agència Reuters, el sisme ha deixat múltiples esquerdes a terra i alguns edificis s'han enfonsat. Les autoritats de Goma han demanat precaució a la població.

Disset pobles destruïts

La lava es va aturar a pocs centenars de metres dels límits de la ciutat de Goma i va destruir disset pobles al seu pas. També va comportar el tall del subministrament elèctric i va bloquejar una carretera important, cosa que va interrompre els lliuraments d'ajuda en un dels llocs amb més inseguretat alimentària de l'Àfrica. El govern va informar que un tram d'1,7 quilòmetres de la via que connecta Goma amb el nord de la província estava cobert de lava. Per això la circulació de persones i de mercaderies va quedar interrompuda. Segons Diego Zorrilla, coordinador d'ajuda de les Nacions Unides al Congo, podrien passar uns quants dies abans de la reobertura. L'aeroport també s'ha tancat i obstaculitza els esforços de lliurament d'ajuda.

Més de mig milió de persones han perdut l'accés a l'aigua potable, perquè la lava va destruir una de les fonts de proveïment més important, segons dades de la Federació Internacional de la Creu Roja.

Tement que la lava engolís parts de la ciutat, com va passar el 2002, milers de persones van fugir cap a la frontera ruandesa. Més de 3.500 van aconseguir travessar-la enmig del trànsit bloquejat la nit de l'erupció. Molts dels residents de Goma estan acostumats a fugir. Els grups armats terroritzen la regió des de fa més de vint-i-cinc anys i molta gent que viu a la ciutat s'hi va traslladar quan la violència va arribar als seus pobles.

Enmig del caos generat per l'erupció, alguns nens es van separar de les seves famílies. Ara molts s'allotgen en centres dirigits per la Creu Roja de Goma. Treballadors del centre i alguns funcionaris governamentals intenten reunir-los amb les famílies. Però 170 encara continuen desapareguts.

stats