Nit de pànic a la RD Congo per l'erupció d'un volcà

La lava s'ha aturat a només uns quilòmetres de la ciutat de Goma, de dos milions d'habitants

Francesc Millan
4 min
El cel es tenyeix de vermell per l'erupció del volcà Nyiragongo, a pocs quilòmetres de la ciutat de Goma.

BarcelonaA la ciutat de Goma, a l'est de la República Democràtica del Congo (RDC) i a tocar de la frontera amb Ruanda, el 2002 va ser un any difícil d'oblidar. El Nyamuragira i el Nyiragongo, els dos volcans actius que custodien aquesta localitat d'uns dos milions d'habitants, van entrar en erupció i les riuades de lava van acabar arrasant i sepultant una part important de Goma: 300.000 habitants van haver de fugir, 120.000 dels quals es van quedar sense casa i prop de 200 van morir. Encara avui queden cicatrius d'aquells dies. El record del 2002, l'últim cop que aquests dos volcans bessons situats al Parc Nacional de Virunga van esclatar, ajuda a entendre les escenes de pànic que, des d'aquest diumenge a la matinada, s'han tornant a viure a la ciutat congolesa.

El Nyiragongo va entrar en erupció dissabte a última hora. El cel de la nit es va convertir en vermell foc i les riuades de lava van començar a baixar de la muntanya, a només 20 quilòmetres de Goma, fins al punt de travessar diverses carreteres, freqüentment transitades pels habitants de la regió. En un principi, i segons els primers informes de l'Observatori Vulcanològic de Goma, la lava anava en una direcció diferent de la de la localitat.

Un home intentant apagar el foc que està arrasant casa seva com a conseqüència de la lava del volcà.
Habitants de Goma han abandonat els seus domicilis per por a l'arribada del volcà.

Però més tard, i amb un nou esclat del volcà, sí que es posava en perill la ciutat. Davant d'aquesta situació, el govern de la RDC va decidir evacuar Goma, tot i que molts dels seus habitants ja se n'havien anat prèviament. A les xarxes socials circulaven vídeos de famílies senceres marxant corrents de casa seva, amb les poques pertinences que s'havien pogut emportar i alguns fins i tot amb el ramat. Durant la matinada, de fet, unes 8.000 persones havien arribat a la veïna Ruanda, després que les autoritats obrissin les fronteres. "Les fronteres de Ruanda estan obertes i la recepció dels nostres veïns s'està fent pacíficament", va anunciar a Twitter Vincent Karega, ambaixador de Ruanda a la RDC.

La zona afectada pel volcà.

"Vam veure un gran núvol vermell i llavors és quan el pànic va començar, vam veure moviments massius de persones cap a la frontera amb Ruanda i cap a l'oest de la ciutat", explicava a Efe des de Goma Tom Peyre-Costa, portaveu regional per a l'Àfrica central i Occidental del Consell Noruec per als Refugiats.

Grups d'habitants de Goma fugen corrents del volcà i creuen la frontera amb Ruanda.

Aquest diumenge les autoritats de Goma llançaven un missatge per tranquil·litzar la població. "La velocitat de la lava ha disminuït considerablement. No arribarà a la ciutat", assegurava Célestin Kasareka Mahinda, director de l'Observatori Vulcanològic de Goma. Una crida que ha fet efecte: en les últimes hores moltes de les persones que havien fugit de la ciutat hi estan tornant a poc a poc. També els que havien arribat a Ruanda tornen cap a la República Democràtica del Congo, i hi ha tanta gent que la principal carretera que travessa la frontera s'ha col·lapsat.

Conseqüències de l'erupció

El govern congolès i les autoritats locals estan reunits per avaluar les conseqüències d'aquesta erupció. Si bé la lava no ha acabat arribant a Goma, sí que ha cobert extensions importants de la zona, i fins i tot alguns pobles petits del voltant de la capital, com Buhene, on, segons els mitjans locals, seria el lloc on s'hauria aturat el foc. "La lava es va aturar a Buhene, als afores de Goma, que s'ha salvat", ha declarat el governador militar de la regió, el general Constant Ndima, que informava d'un "registre provisional de cinc persones mortes" en accidents de trànsit durant l'evacuació Una xifra que posteriorment incrementaria a 15 víctimes mortals. A Buhene, i en altres pobles petits, el foc ha engolit diverses cases. "Ara per ara és difícil quantificar i concretar els danys materials que hauria causat el volcà", afegia Ndima, que remarcava que moltes famílies es troben el seu habitatge reduït a cendra a mesura que retornen.

Destrosses provocades per la lava del volcà en un poble situat no gaire lluny de Goma.
Destrosses provocades per la lava del volcà en un poble situat no gaire lluny de Goma.

En un missatge també a Twitter, el president congolès, Félix Tshisekedi, anunciava que havia "decidit interrompre la seva estada a Europa per tornar al país aquest diumenge per supervisar la coordinació de l'ajuda a les poblacions amenaçades i perjudicades".

Una avió sobrevolava aquesta matinada la zona afectada pel volcà.

I tot plegat arriba després que l'11 de maig l'Observatori Vulcanològic de Goma ja advertís en un informe que els dos volcans, tant el Nyamulagira com el Nyiragongo –un dels pocs destins turístics d'aquesta regió, castigada per un conflicte etern–, estaven "molt actius". Destacaven, particularment, el Nyiragongo, un dels més vius del món.

stats