Internacional 17/07/2023

Ucraïna ataca amb drons marins el pont de Crimea i deixa almenys dos morts

Putin acusa Kíiv d'un atac terrorista "insensat i cruel" i assegura que Moscou hi respondrà

ARA
4 min
Imatge de vídeo del pont que uneix la península de Crimea amb el continent danyat

BarcelonaUcraïna ha atacat aquesta matinada amb drons marins el pont de l'estret de Kertx, que uneix la península ocupada de Crimea amb la regió russa de Krasnodar, i ha provocat almenys dues morts, segons el balanç de Rússia. El governador de la regió de Bélgorod, Viatxeslav Gladkov, ha detallat que les víctimes mortals són una parella i que la seva filla de 14 anys ha quedat ferida, tot i que la seva vida no està en perill. Tots tres estaven travessant el pont per anar cap a Crimea a passar les vacances, segons mitjans russos.

El president rus, Vladímir Putin, ho ha qualificat d'atac terrorista i d'"acte insensat i cruel" per part d'Ucraïna, i ha assegurat que "Rússia hi respondrà". Ho ha dit en una reunió amb membres del govern retransmès per televisió.

La infraestructura, on s'han registrat com a mínim dues explosions, ha patit danys a la calçada, però no en els pilars que la sostenen, ni tampoc la via ferroviària. El viceprimer ministre, Marat Khusnullin, ha detallat que una part de la carretera del pont ha quedat completament destruïda, però que es preveu que torni a reobrir completament l'1 de novembre.

Fonts del servei secret ucraïnès i de la marina ucraïnesa, citades per l'agència pública Ukrinform, han admès l'atac amb drons marins. "Ha estat difícil arribar al pont, però al final ho hem aconseguit", afirmen aquestes fonts, que justifiquen l'atac pel fet que es tracti d'una construcció dins del territori ucraïnès annexionat per Moscou el 2014. La justícia russa ha obert una investigació i ha considerat els fets com un atac terrorista.

Poques hores abans, el governador de Crimea havia alertat d'una "emergència" al pont, i el governador de la regió russa de Bélgorod, Viatxeslav Gladkov, havia informat de la mort d'almenys dos ciutadans residents a la zona, un home i una dona que eren matrimoni. La seva filla, a més, hauria patit ferides "moderades".

El trànsit del pont ha quedat suspès, tant de cotxes com de ferris, i, durant una estona, també el ferroviari, que ja s'ha restablert. "Atesa la situació actual, demano als residents i convidats de la península que s'abstinguin de fer servir el pont de Crimea i, per raons de seguretat, escullin una ruta terrestre alternativa", ha demanat el governador de la península.

Segon atac al pont

L'octubre de l'any passat un camió ple d'explosius va explotar al mateix pont, de 19 quilòmetres de llarg i que està considerat el més llarg d'Europa. Aquell episodi, en el qual van morir cinc persones, va ser qualificat per Rússia d'atac terrorista organitzat per Ucraïna. Putin ha afirmat que, tenint en compte els dos atacs, ha demanat propostes concretes sobre com garantir la seguretat del pont.

El pont de Kertx va ser construït per Rússia després que les tropes de Vladímir Putin annexionessin la península ara fa nou anys i és un símbol de l'ocupació a Crimea. A més, és una via clau de subministrament terrestre dels efectius militars russos a la zona i a tot el sud d'Ucraïna. Un portaveu de la intel·ligència militar d'Ucraïna (GUR), de fet, ha afirmat després de l'atac d'aquest dilluns que es tracta d'una "construcció innecessària".

Imatge del pont vist aquest matí

El ministeri d'Exteriors rus ha condemnat el que ha qualificat d'atac terrorista i ha insinuat que Occident hi podria estar implicat. "Si es revela un origen occidental dels drons de superfície que van atacar el pont, així com un paper dels països occidentals en la planificació, el patrocini i la realització d'aquesta operació, això confirmarà la seva complicitat en les activitats terroristes del règim de Kíiv", ha manifestat el ministeri.

L'explosió al pont de Kertx s'ha produït unes quantes hores abans que el Kremlin confirmés la suspensió de l'acord d'exportació de cereals ucraïnesos pel mar Negre, tot i que ha assegurat que una cosa no té res a veure amb l'altra. El portaveu del govern rus, Dmitri Peskov, ha afirmat que la posició de Vladímir Putin sobre el pacte ja era coneguda abans de l'atac.

Ruta alternativa per Mariúpol

Les autoritats russes han recomanat als turistes que són a Crimea –uns 50.000, segons l'agència russa RIA Novosti– que tornin a casa seva a través de les províncies ucraïneses ocupades per evitar passar pel pont de Kertx. "Demano als residents i visitants de la península que evitin viatjar a través del pont de Crimea i que per seguretat triïn una ruta alternativa per terra a través de les noves regions", ha dit el governador rus de la península, Serguei Aksionov.

La televisió estatal russa ha emès un mapa de la ruta, que passa per Melitópol fins al port de Mariúpol i acaba a la ciutat de Rostov del Don, al sud de Rússia. "La seguretat està assegurada per l'exèrcit rus i es reforçarà", ha dit Vladímir Saldo, el cap regional col·locat pel Kremlin a la part ocupada de Kherson. Des que Rússia va començar la invasió a gran escala d'Ucraïna el febrer de l'any passat, tots els vols comercials amb la península annexionada estan suspesos i, per tant, el pont atacat s'ha convertit en la principal via d'entrada a Crimea.

stats