Un e-mail arracona Boris Johnson per les festes de Downing Street durant el confinament

El secretari privat del 'premier' va convidar més de cent persones a "dur la pròpia beguda" al jardí de la residència oficial

3 min
Boris Johnson, acompanyat al darrere del fins ara el seu secretari privat, Martin Reynolds

LondresNegre sobre blanc. Un e-mail enviat el 20 de maig de l'any 2020 pel secretari privat de Boris Johnson, durant el primer període del confinament, ha posat al descobert que, almenys unes quaranta persones, inclosos crucialment el primer ministre i la seva dona, aleshores promesa, Carrie Symonds, van prendre part en una festa al jardí de Downing Street quan el contacte social al Regne Unit entre membres de dues bombolles diferents estava limitat a dues persones fins i tot a l'exterior.

A diferència de la trobada que va tenir lloc cinc dies abans –on Johnson va ser fotografiat–, sobre la qual l'oficina del premier va dir el mes passat que es tractava d'una reunió de treball, en aquesta ocasió no hi ha possibilitat de dubte ni excusa, atès el contingut exacte del correu electrònic.

Publicat en exclusiva per la cadena ITV News, el text, enviat per Martin Reynolds a un centenar de persones, diu el següent: "Hola a tothom. Després del que ha estat un període increïblement ocupat, hem pensat que estaria bé aprofitar al màxim el bon temps i prendre unes copes amb distància social al jardí del Número 10 aquest vespre. Sisplau, uneix-te a nosaltres a partir de les 6 de la tarda i porta la teva pròpia beguda!" ITV News és la mateixa cadena que, a primers de desembre passat, va publicar un vídeo amb les bromes sobre les festes privades a l'oficina i la residència del primer ministre britànic durant el Nadal del 2020 per l'aleshores portaveu Allegra Stratton, que va acabar amb la seva renúncia immediata. El 20 de maig del 2020 feia només nou dies que Johnson havia anunciat l'increment de les multes per violar les regles del confinament.

Ahir a darrera hora, un portaveu de Downing Street no va gosar negar la presència de Johnson i Symonds a la festa. El premier tampoc no s'hi ha pronunciat. Fins ara, la línia de defensa de Johnson davant les revelacions que han tingut lloc sobre festes i reunions socials és que "totes les normes s'han complert sempre", com ha repetit en dues ocasions al Parlament en resposta a una pregunta concreta sobre la qüestió de Nadal que li va fer el cap de l'oposició laborista, Keir Starmer.

A hores d'ara, una de les més altes funcionàries de l'administració britànica, Sue Gray, du a terme una investigació interna sobre les festes a Downing Street i la potencial infracció de les regles que s'hi pot haver comès durant els diferents períodes del confinament. S'espera que d'aquí deu dies hagi emès un veredicte i, en funció del que decideixi, fins i tot podria intervenir la policia. En aquest sentit, un portaveu de Scotland Yard ha assegurat aquest dimarts que està en contacte amb el govern per les "informacions generalitzades amb presumptes incompliments" de les regles del covid.

La primera notícia sobre la festa del 20 de maig la va fer pública el 7 de gener l'exassessor de Johnson Dominic Cummings, al seu bloc personal. Cummings ha continuat així la seva campanya de caça i captura del premier, al qual ha sotmès a una crítica constant i implacable des que el va acomiadar a finals del 2020.

Després de dos mesos nefastos per al cap de govern, amb tota mena d'escàndols –no només les festes– i caos envoltant la seva acció, amb una derrota electoral que ha danyat seriosament la seva autoritat, Johnson esperava que el recés nadalenc alleugerís la pressió sobre la seva figura.

Però la nova revelació, la que fins ara l'afecta de forma més directa –és impensable creure que no sabia res de la festa quan va ser el seu secretari privat el que va enviar el correu electrònic convocant-la, i quan Downing Street no ha negat que hi participés–, prova que, si no està ferit de mort políticament, la corda que li queda és cada cop més curta. Si acaba sortint una fotografia comprometedora de la trobada del 20 de maig, la imatge podria ser el darrer clau del seu taüt i només caldria esperar el moment oportú perquè el partit se'n desfés. De fet, alguns notables de la formació ja l'han advertit públicament al respecte. I els tories són coneguts per la seva brutalitat a l'hora de desfer-se de pesos morts que amenacen la capacitat de guanyar eleccions.

stats