Estats Units

Dotze dones denuncien l'FBI per encobriment de la xarxa de prostitució de Jeffrey Epstein

L'agència policial tenia fotografies, vídeos i entrevistes amb nombroses evidències sobre l'organització de tràfic de persones i abusos sexuals

3 min
Imatge de la fitxa policial de Jeffrey Epstein després de l’arrest del 2019.

BarcelonaL'FBI "va tenir errors continus, retards i inacció" que van permetre que Jeffrey Epstein seguís amb l'operació de tràfic sexual durant 20 anys. Aquest és un dels fragments de la denúncia interposada en un tribunal del Districte Sud de Nova York per 12 víctimes de la trama d'explotació sexual del multimilionari. La demanda assenyala directament l'agència de policia dels Estats Units com a encobridora de la xarxa de prostitució de menors a la qual estaven vinculats múltiples famosos de l'àmbit del cinema, el polític i l'empresarial, entre d'altres.

La denúncia apareix un mes i mig després que la jutgessa de Nova York que portava el judici per la demanda presentada el 2015 per una de les víctimes de la xarxa del pedòfil contra l'associada d'Epstein, Ghislane Maxwell, aixequés el secret de sumari i publiqués els documents que revelaven l'extensa llista de contactes del magnat. En els documents s'exposaven les connexions, conegudes o amagades, de la parella amb personalitats polítiques i econòmiques. Però en el llarg document publicat durant la matinada del 3 de gener no s'apuntava en cap moment l'FBI com una part necessària en l'encobriment de la xarxa de prostitució de menors.

"De 2009 a 2019, l'FBI va ser còmplice de tràfic sexual de menors i de segrest i abús de noies i dones joves que van tenir entre Nova York, Palm Beach i les Illes Verges dels Estats Units, entre altres localitzacions", afirma la demanda, que té la intenció d'assenyalar l'incompliment de funcions per part de l'agència policial. Amb aquesta demanda, dotze de les víctimes, que protegeixen la seva identitat amb l'ús de pseudònims, sol·liciten una indemnització per danys i perjudicis per una quantitat que encara no ha estat concretada a hores d'ara, però que es definirà durant el judici. A la demanda també es fa una crida a l'FBI per compartir informació sense editar, al·legant que la majoria de documents han estat segellats i no s'hi pot accedir.

La querella presentada aquest divendres al tribunal del Districte Sud de Nova York recull nombroses evidències que descriuen els protocols de l'agència de policia com a "passius" i "deficitaris" per complir la labor que se n'espera.

Els diferents casos denunciats

"Al llarg de dues dècades, l'FBI va permetre a Jeffrey Epstein el tràfic i abús sexual de nens i dones joves, amb la qual cosa va fallar a la societat americana en la seva tasca i en les normes i regulacions vigents", diu el text. Per concloure, el document assenyala diferents moments en què l'agència policial hauria sigut còmplice dels abusos d'Epstein i Maxwell. "L'FBI tenia fotografies, vídeos i entrevistes que sostenien una forta evidència de l'organització de prostitució infantil i va fallar en la investigació i arrest d'Epstein, amb la qual cosa es va desviar dels protocols de l'agència policial", remarca la demanda.

El 1996, una persona va informar l'FBI que havia patit abusos a mans de la parella i que tenia constància que no havia estat l'única víctima. La versió recollida i presentada aquest dimecres al tribunal afirma que l'agència policial va "penjar el telèfon" i que no va investigar l'informe. El document presentat també explica que el març del 2005, el departament de policia de Palm Beach, a Florida, va rebre el testimoni d'una menor a qui van dur a la residència d'Epstein per participar en un massatge sexual. Aquell mateix mes, la policia va informar l'FBI, però l'agència no va obrir cap cas fins a l'estiu del 2006.

Les víctimes no van ser les úniques que van alertar del que estava passant a les propietats del multimilionari. També va donar l'alarma la prestigiosa entitat financera JPMorgan Chase, que es va posar en contacte amb el govern federal per informar-lo de les "nombroses transaccions" d'Epstein vinculades amb la prostitució. Concretament, es té constància que es va notificar a l'FBI que Jeffrey Epstein havia fet una sèrie de pagaments a dones i noies per valor d'1,1 milions de dòlars (1,02 milions d'euros): "L'FBI estava al cas de la gran quantitat de diners que sortia dels comptes d'Epstein vinculat amb es amb el tràfic humà que no va investigar fins que van rebre una denúncia de les Illes Verges contra l'empresa JPMorgan Chase".

stats