Màxima expectació a Washington: Trump compareix davant la justícia pel cas de l'assalt al Capitoli

L'expresident ha estat imputat per quatre delictes de conspiració i obstrucció a la justícia pels seus intents de mantenir-se en el poder després de perdre les eleccions del 2020

4 min
L'expresident dels Estats Units Donald Trump declara al jutjat després de ser imputat pel cas Stormy Daniels.

WashingtonPer tercera vegada en la història dels Estats Units, un expresident compareixerà aquest dijous davant de la justícia perquè li llegeixin una imputació penal. En les tres ocasions, l'encausat té el mateix nom i cognom: l'inconfusible Donald Trump. En un clima de tensió i enmig de la campanya electoral, la jutgessa Tanya Chutkan, del tribunal federal de districte de Washington, presidirà l'acte formal d'imputació de l'exmandatari.

Els fets dels quals se l'acusa són més greus que els de les dues anteriors ocasions: quatre delictes relacionats amb l'intent de bloquejar la transferència pacífica del poder, principi essencial de qualsevol democràcia, després de les eleccions presidencials de l'any 2020. Uns fets que van des del mateix dia dels comicis, al novembre, fins al 6 de gener del 2021, dia de Reis, quan milers dels seus seguidors enfurismats van assaltar el Capitoli, la seu del poder legislatiu del país, per aturar la certificació de Joe Biden com a president.

Els trumpistes tampoc s'han fet esperar, aquesta vegada. Poques hores després de fer-se pública la nova imputació, dimarts a la nit, seguidors de tot el país han començat a arribar a Washington per donar suport a Donald Trump, que aquest dijous té una nova cita històrica amb la justícia. "Moltes gràcies a tots, mai havia tingut tant de suport", els deia de bon matí des de la seva xarxa social, Truth Social. Washington ja es prepara per a una jornada tensa, en què s'esperen manifestacions a favor i en contra de la imputació de l'expresident.

Aquest dimecres a mitja tarda, la policia del Capitoli ha activat els protocols d'emergència per una trucada que alertava de la presència d'un "tirador actiu" a l'interior del Senat nord-americà. Tanmateix, finalment tot ha quedat en un ensurt: segons han confirmat fonts dels bombers a Fox News, s'ha tractat d'una falsa alarma davant el comportament estrany d'un home amb "problemes mentals" que no ha ferit ningú.

Trump basa la seva defensa en la llibertat d'expressió

Un gran jurat de la capital estatunidenca ha votat a favor d'imputar Trump per quatre delictes penals, que sumats podrien comportar cinquanta anys de presó: conspiració per defraudar el govern dels Estats Units, conspiració per violar drets electorals, obstrucció d'un procediment oficial i conspiració per obstruir un procediment oficial. Els dos primers delictes, de conspiració, poden comportar fins a cinc anys de presó cadascun, mentre que els d’obstrucció poden arribar fins als vint.

"Cadascuna d'aquestes conspiracions –que es basen en la desconfiança generalitzada que l'acusat va crear a través de mentides generalitzades i desestabilitzadores sobre el frau electoral– tenia com a objectiu aturar una funció fonamental del govern federal dels Estats Units: el procés nacional de recollida, recompte i certificació dels resultats de les eleccions presidencials", afirma l'acusació. El document de 45 pàgines fa fins i tot un llistat de 21 "mentides" que Trump va dir sobre els resultats electorals del 2020 que van donar la victòria a Joe Biden. Unes mentides que van portar, dos mesos més tard, a l'assalt al Capitoli, l'atac més greu que ha patit la democràcia nord-americana des de la guerra civil.

Està previst que aquest dijous Trump es declari "no culpable" dels quatre delictes, com ha fet en les dues anteriors ocasions. L'advocat del magnat, John Lauro, ha donat aquest dimecres algunes pistes del camí que prendrà la seva defensa en aquest judici, que encara no té data. En declaracions a la CNN, ha invocat la Primera Esmena de la Constitució i ha assegurat que la imputació "és un atac directe a la llibertat d'expressió" i està "políticament motivada".

Trump juga la carta victimista

La nova causa judicial va ser anunciada dimarts a la nit pel fiscal especial Jack Smith, després que fa dues setmanes ho suggerís el mateix Trump a través Truth Social. Smith va ser designat al novembre pel fiscal general Merrick Garland per investigar aquest cas i el dels centenars de documents classificats que l'FBI va trobar a la residència privada de l'exmandatari, Mar-a-Lago, a Palm Beach (Florida).

Minuts abans de l'anunci, Trump es va avançar a Smith, altre cop, a través Truth Social: "Em diuen que el depravat d'en Jack Smith, amb l'objectiu d'interferir en l'elecció presidencial del 2024, fabricarà un nou judici fals contra el vostre president preferit, jo, a les 5.00 pm [les 23 h a Catalunya]. Per què no ho va fer fa dos anys i mig? Per què ha esperat tant? Perquè volien arreglar-ho enmig de la meva campanya". Amb aquestes paraules, l'exmandatari va insistir en la narrativa que ha estat reiterant des que va rebre la seva primera imputació, a l'abril, pel cas Stormy Daniels.

Un missatge a què s'ha sumat aquest dimecres el seu principal rival per la candidatura republicana a la presidència. El governador de Florida, Ron DeSantis, ha estat un dels primers a reaccionar a la nova imputació de Trump amb un tuit en què denunciava "la politització de la justícia" i defensava que "Washington és una claveguera i no és just haver d'afrontar un judici davant d'un jurat que reflecteix aquesta mentalitat". En canvi, qui va ser el seu vicepresident a la Casa Blanca, Mike Pence, que va presidir el 6 de gener del 2021 la certificació de Biden com a president, ha criticat durament el magnat: "Ningú que es posi per davant de la Constitució hauria de ser mai president dels Estats Units".

El paper victimista de Trump l'ha ajudat a treure rèdit de la seva campanya per a les primàries republicanes, que domina amb contundència davant el seu principal rival, el governador de Florida, Ron DeSantis. Trump compta amb el 53,4% del suport republicà, mentre que DeSantis només té el 15,6%, segons el càlcul del model FiveThirtyEight.

stats