Internacional 29/05/2019

Di Maio posa el seu càrrec a disposició dels militants després del fracàs electoral a les europees

El Moviment 5 Estrelles ha perdut més de 6 milions de vots respecte a les generals

Ara
2 min
Di Maio es fotografiat per la premsa després de conèixer el resultat de les europees.

BarcelonaEl líder del Moviment 5 estrelles i vicepresident de la República Italiana, Luigi Di Maio, ha anunciat que posa el seu càrrec a disposició dels militants, que demà dijous hauran de decidir si segueix liderant el partit. El motiu és el sagnat de vots que ha patit la formació respecte a les eleccions generals del 2018: han passat de tenir un 32,7% del suport dels italians a les generals del 2018 a només un 17,1% a les eleccions europees, cosa que suposa una pèrdua de més de sis milions de vots.

"No he escapat mai dels meus deures, i si alguna cosa s'ha de canviar en el Moviment ho farem. Demanaré el vot dels inscrits [en el Moviment 5 Estrelles] per renovar el meu càrrec de líder polític, perquè és just que sigueu vosaltres els que us expresseu i perquè sou els únics amb els que haig de rendir comptes per les meves accions", ha dit Di Maio.

Mentre el Moviment 5 Estrelles patia un greu cop electoral a les europees, el seu soci de govern, la Lliga de Matteo Salvini, ha sortit reforçat dels comicis. El partit d'ultradreta ha rebut el 33% dels vots i s'ha situat com la primera força política a Itàlia. Aquesta diferència de suport popular entre els dos partits pot debilitar una coalició de govern, on el partit de Di Maio ha perdut força i sobretot legitimitat per exercir pressió sobre el seu soci.

Malgrat això, els líders de les dues formacions han insistit que el pacte de govern ha de durar els cinc anys de legislatura, però les distàncies cada cop són més grans i, segons informa la premsa italiana, en els dos partits comencen a sorgir veus que demanen el trencament definitiu de la coalició.

Els mitjans de comunicació a Itàlia ja estan fent hipòtesis sobre qui pot substituir Di Maio. El candidat que més sona a la premsa és Alessandro Di Battista, que es manté allunyat de la política des que Di Maio va assumir el lideratge del moviment.

stats