Àsia-Pacífic

Detinguts els organitzadors de l'acte en record de la matança de Tiananmen

Quatre activistes pro democràcia de l'Aliança de Hong Kong, últimes víctimes de la repressió xinesa a l'excolònia britànica

2 min
Tonyee Chow-Hang-tung, a l'interior del vehicle on ha sigut duta a la comissaria després de ser detinguda, aquest dimecres

LondresAlmenys quatre dels membres més destacats del grup que organitza l'acte anual de Hong Kong per recordar la repressió de la plaça Tiananmen del 1989 han sigut arrestats aquest dimecres després d’un seguit de batudes per part de la policia.

Chow Hang-tung, vicepresidenta de l’Aliança de Hong Kong en suport als moviments democràtics patriòtics de la Xina, ha sigut arrestada al seu despatx cap a les 8 del matí, hora local, just passada mitjanit a Catalunya, segons que n’ha informat el South China Morning Post. Chow és l'advocada d’un dels 47 acusats en un procés de violació de la llei de seguretat nacional, per la decisió dels demòcrates de celebrar unes primàries per triar els seus candidats a les eleccions al Consell Legislatiu de Hong Kong, eleccions que finalment es van endarrerir.

Els altres membres del comitè, Leung Kam-wai, Tang Ngok-kwan i Chan Dor-wai, també van ser arrestats, segons la mateixa informació del diari.

Un aspecte del parc Victoria de Hong Kong en la celebració de l'acte en record de les víctimes de Tiananmen, el 2019.

Els quatre detinguts haurien violat la llei de seguretat nacional al negar-se a proporcionar la informació requerida per a una investigació, segons fonts policials referides anònimament pel diari. La policia va acusar el mes passat l'Aliança de presumpta "connivència amb potències estrangeres". Sota aquest llosa, que a Hong Kong, i des de l’entrada en vigor de la nova llei pot justificar les mesures repressives més draconianes, les autoritats van exigir al grup que lliurés detalls de la seva pertinença i les seves finances.

Ahir dimarts, data límit establerta per la policia per rebre la informació requerida, el grup va anunciar que no ho faria. La policia havia assegurat que el fet de no proporcionar la documentació abans del final del termini podria comportar una multa de 100.000 dòlars de Hong Kong (uns 16.000 euros) i fins a sis mesos de presó.

L’Aliança de Hong Kong ha organitzat reiteradament una vetlla amb espelmes al parc Victoria de l’excolònia britànica cada juny des del 1989. Els darrers dos anys l’acte havia sigut prohibit amb l’excusa de les mesures antipandèmia. Normalment, hi assistien milers de persones.

"L'esclafament de destacats i estimats grups de la societat civil ha sigut total i ràpida: [En primer lloc el] Sindicat de Professors de HK, el Front de Drets Humans Civils, el Fons de Suport Humanitari i ara l'Aliança de Hong Kong", ha denunciat en una piulada a Twitter Samuel Chu, fundador i exdirector general del Consell de la Democràcia de Hong Kong. Chu ha de declarar sobre la situació de la societat civil de Hong Kong davant de la Comissió de Revisió Econòmica i de Seguretat EUA-Xina el 8 de setembre.

La Xina va imposar la llei de seguretat nacional a Hong Kong el juny del 2020. Els actes que considera secessió, terrorisme i connivència amb forces estrangeres poden rebre condemnes de fins a cadena perpètua. Des de llavors s’han detingut desenes d’activistes i molts també han abandonat l'excolònia.

stats