Un escrit a l'Instagram de l'escaladora iraniana diu ara que el vel li va caure "accidentalment"

Elnaz Rekabi assegura que està tornant a l'Iran, després que la família hagués avisat que n'havia perdut el rastre

ARA
2 min
L'escaladora iraniana Elnaz Rebaki

BarcelonaL'escaladora iraniana Elnaz Rekabi, campiona mundial en la seva disciplina, ha estat desapareguda unes hores després de competir sense vel a Seül. Després que la seva família denunciés que hi havia perdut el contacte diumenge, un post al seu compte d'Instagram, en què no apareix en imatges, assegura que ha demanat perdó. "Em disculpo per les preocupacions que he causat", diu l'escrit, i afegeix que tornant a l'Iran amb l'equip, "d'acord amb el calendari preestablert".

Prèviament, la família de la noia havia avisat que hi havia perdut el contacte, mentre que el servei en persa de la BBC assegurava que tampoc hi havia pogut parlar des de diumenge i que, segons "fonts ben informades", li havien retirat el passaport i el telèfon mòbil.

Iran Wire, un portal opositor, cita fonts que expliquen que les autoritats han fet que Rekabi torni més tard al país, per arribar discretament i evitar protestes en la seva rebuda a l'aeroport internacional Imam Khomeini. Les autoritats voldrien evitar que sigui un nou esperó per al moviment de protesta que està desafiant el règim dels aiatol·làs, que manté una de les dictadures més reaccionàries del planeta des de fa 43 anys. L'assassinat sota custòdia policial de Mahsa Amini, la jove de 22 anys detinguda per la policia per no portar el vel ben posat, ha estat la gota que ha fet vessar el got i per primer cop el règim veu amenaçada la seva existència.

La decisió de l'escaladora de competir sense vel, amb el cap descobert i el cabell recollit amb una cua, arriba quan el moviment de protesta s'ha consolidat, ara amb un fort protagonisme de les estudiants de secundària, que continuen patint una repressió brutal. Les imatges van fer la volta al món, perquè el gest de Rekabi es va veure com una mostra de suport valenta a les protestes contra l'obligatorietat del vel.

L'any passat, Rekabi va ser la primera dona iraniana que va guanyar una medalla en un mundial. A Corea del Sud va quedar en quart lloc. És la segona esportista professional iraniana que es decideix a treure's el hijab en una competició internacional. El 2019, quan l'Iran vivia una onada de protestes per la retirada de les subvencions als combustibles, la boxejadora Sadaf Khadem va competir amb pantalons curts i va decidir exiliar-se a França després que el règim emetés una ordre de detenció en contra seva.

En una entrevista el 2016, Rekabi va dir que escalar amb el vel i tot el cos cobert li suposava dificultats afegides: "Evidentment, quan fa calor el hijab és una dificultat afegida, perquè el cos necessita treure la calor, però hem intentat crear una indumentària que respecti el hijab i sigui compatible amb la pràctica de l'escalada".

stats