Internacional 08/06/2023

"I continua arribant aigua": una riuada fètida i gent esgotada en un barri evacuat de Kherson

Les zones baixes de la ciutat eren un paisatge de runes flotants, on alguns veïns havien passat hores sobre terrats i mobles

Andrew E. Kramer i Maria Varenikova / The New York Times
3 min
Civils evacuats de Kherson

KhersonOleksí Kolesnik va desembarcar i es va quedar, tremolant, parat sobre terra ferma per primer cop en moltes hores. Havia estat rescatat després de passar tota la matinada assegut sobre un armari de la seva sala d'estar inundada. "L'aigua va arribar molt ràpid", va explicar Kolesnik, que estava tan feble que va necessitar l'ajuda de dos treballadors de rescat per sortir del vaixell de goma. "Va passar tan ràpid".

Unes aigües fètides de color cafè, amb bosses de plàstic i trossos de palla acumulats en remolins, inundaven un carrer de Kherson, la capital de la regió, on els socorristes van organitzar l'evacuació completa d'un barri separat de la resta de la ciutat per un carrer negat d'aigua.

Gossos ficats dins les seves gàbies de transport bordaven. La gent sortia dels bots de goma, esgotats, portant com a molt una bossa o una motxilla i de vegades un gat o un gos. L'escena, enmig d'una plaça inundada, és només una petita instantània de la gran commoció creada per la destrucció de la presa de Nova Kakhovka al riu Dniéper aquest dimarts.

Kherson, un centre de la indústria agrícola del sud d'Ucraïna, s'estén entre els arbres de la riba occidental del riu Dniéper. Molts barris no van patir la riuada. Però les zones més baixes de la ciutat eren un paisatge d'aigua i runes flotants aquest dimecres. En un punt, una nevera es desplaçava sobre l'aigua.

A tota la ciutat i al sud d'Ucraïna, treballadors públics s'afanyaven a resoldre els problemes creats per la gran riuada i a drenar l'aigua de l'embassament de Kakhovka, que s'utilitzava com a aigua potable i per al rec, tot al llarg d'una línia del front de guerra.

L'operació de rescat a Kherson es duia a terme sense pànic, però amb un aire de resignació davant la missió monumental de treure centenars de persones de les seves llars i trobar-los refugi en un altre lloc.

Els equips d'emergència es van aventurar en vaixells per treure persones encallades i espantades dels terrats o dels pisos superiors de les cases. De tant en tant sonava una explosió d'artilleria.

Les autoritats estaven evacuant tots els residents del barri d'Ostriv, que també havia estat una de les zones més perilloses a causa dels bombardejos sobre la ciutat. Una butaca vermella flotava en la riuada. Per tot arreu, escombraries s'acumulaven en l'aigua bruta.

"Estàvem acostumats als bombardejos, però no a això"

"Ens estàvem acostumant als bombardejos, però mai no havia vist una situació com aquesta", va explicar Larisa Khartxenko, una infermera jubilada que dimarts va pensar que la inundació es quedaria fora, al seu pati, on l'aigua ja li arribava fins als genolls, però no dins de casa. Dimecres la riuada ja vessava per la seva porta.

"Algú ha d'arrestar Putin", va dir, sobre el president rus. En algunes zones del barri d'Ostriv, l'aigua arribava fins als terrats de les cases. "I continua arribant aigua", va dir Khartxenko.

Alla Snegor, de 55 anys, professora de biologia, va sortir d'un dels vaixells i va mirar enrere els carrers inundats de la ciutat. "Penseu què hi ha en aquesta riuada", va advertir. "Plaguicides, productes químics, oli, animals morts i peixos, fins i tot s'ha endut els cementiris". Snegor va explicar que des de dimecres estava bullint l'aigua de l'aixeta abans de beure-la, per si les aigües brutes de la inundació s'havien barrejat amb l'aigua corrent.

Serhí Litovski, un electricista de 60 anys, va dir que estava més preocupat per la llarga lluita que li espera ara a tot el sud d'Ucraïna, una de les zones agrícoles més riques del món però que depèn totalment del regadiu que ve majoritàriament de les aigües que ara s'estaven drenant. "Sense rec, aquí serà un desert", va dir. "Sense aigua, ningú viurà aquí. El llegat d'això durarà desenes d'anys".

El nivell de desgavell que representa la destrucció de la presa era difícil de copsar encara, va dir. "Sense la guerra, això seria una gran catàstrofe. Però, a sobre, ha arribat en plena guerra".

stats