Un col·laborador de Navalni, brutalment apallissat a Lituània

Leonid Volkov, opositor a l'exili, ha estat atacat a només dos dies de les eleccions presidencials a Rússia

ARA
2 min
Leonid Volkov, en una entrevista dilluns, el dia abans de l'atac a Vílnius.

BarcelonaA només dos dies de les eleccions presidencials a Rússia, Leonid Volkov, mà dreta de l'opositor rus Alexei Navalni, mort a la presó fa un mes, ha patit un brutal atac a la porta de casa seva a Vilnius, on viu exiliat. Els atacants l'han apallissat i li han trencat un braç. "Li han trencat la finestra del cotxe, li han llançat gas lacrimogen als ulls i després l'han atacat amb un martell", ha explicat Kira Iarmish, portaveu de Navalni. L'atac es va produir dimarts i ha transcendit un dia després. El departament d'Interior de Lituània ho ha confirmat i s'estan investigant els fets.

Segons ha explicat el mateix Volkov en un missatge de vídeo, un home el va atacar quan era al cotxe i li va clavar una quinzena de cops amb un martell a la cama: "Em volien trinxar". "Em fa mal quan camino, però diuen que no està trencada", ha dit l'opositor a l'exili, que ha pogut tornar a casa després d'unes hores d'hospitalització.

La seva dona, Anna Biriyukova, ha assegurat que ella va veure dos atacants. "Haver d'escollir entre córrer cap al teu marit quan l'estan atacant o quedar-te al costat dels teus fills que estan dormint és una experiència horrible que no li desitjo a ningú", ha dit.

Les autoritats lituanes han mostrat la seva commoció i s'han compromès a portar els autors davant la justícia. La policia ha admès, però, que no han localitzat els agressors.

"Un missatge de Putin"

Ivan Jdanov, que va succeir Navalni al capdavant de la Fundació Anticorrupció quan va ser empresonat, no ha dubtat a apuntar a la responsabilitat del president rus Vladímir Putin. "És un missatge obvi, característic i típic de l'estil mafiós de Putin". Jdanov ha recordat la crida de la vídua de Navalni i els seguidors de l'opositor mort a manifestar-se el diumenge al migdia, última jornada de les eleccions presidencials (que se celebren entre el 15 i el 17 de març), davant de tots els col·legis.

Abans de patir l'atac, Vokhova havia donat entrevistes a Reuters i altres mitjans com el portal independent rus Meduza, sobre com afronten la situació els opositors russos després de la mort de Navalni. "El principal perill és que ens matin a tots", va dir. "Però això és una obvietat", afegia.

Les eleccions presidencials russes, en què Putin concorre sense rival i amb un marge ampli de frau electoral, suposaran la seva continuïtat després de 25 anys al poder combinant els càrrecs de president i primer ministre. Després d'aquestes eleccions i d'haver reformat a la seva mida la constitució, Putin podrà seguir dirigint el Kremlin fins al 2030 si la seva salut, una revolució o un cop d'estat a Rússia no ho impedeixen.

stats