Internacional 26/05/2021

El cicló 'Yaas' deixa desenes de milers d'indis sense casa

El segon desastre meteorològic en una setmana se suma a la pressió per fer front a la mortífera segona onada de coronavirus a l'Índia

Mar Bermúdez i Jiménez
3 min
Soldats ajuden a evacuar ciutadans de zones inundades pel cicló Yaas.

BarcelonaEl fort cicló Yaas ha arrasat l'est de l'Índia des del golf de Bengala: ha inundat centenars de pobles i ha deixat més de 50.000 persones sense sostre. De moment només s'ha confirmat una mort, però més d'un milió de persones han hagut de ser evacuades.

El cicló, que va arribar a la categoria de "tempesta ciclònica severa", ha acumulat ràfegues de fins a 140 quilòmetres per hora, que podrien augmentar, i encara trigarà hores a creuar el país. Aquest és el segon cicló que colpeja el país en una setmana, després que el Tauktae deixés greus seqüeles a la costa occidental, amb 150 persones mortes i evacuacions massives. Els ciclons acumulen pressió sobre les autoritats índies, que també lluiten contra la greu i mortífera segona onada de coronavirus al país.

Segons fonts oficials, el cicló Yaas ha tingut un greu impacte a Bengala Occidental, un estat de l'est que fa frontera amb Bangladesh. Uns 1.100 pobles s'han inundat i almenys 50.000 persones han perdut la casa seva. "Però la xifra pot augmentar, ja que encara han d'arribar informes de les zones d'interior", ha explicat el ministre estatal Bankim Hazra a Reuters. El servei de meteorologia de l'Índia ha informat que les zones baixes pròximes a la costa han quedat inundades a causa de les pluges i les marees que acompanyen el cicló.

A tot l'estat les aigües creixents han trencat terraplens de rius en més de 100 llocs, 20.000 cases tradicionals de fang han quedat malmeses i almenys una persona ha perdut la vida després de l'ensorrament d'una casa. Així ho ha comunicat als periodistes la ministra en cap de Bengala Occidental, Mamata Banerjee. A la regió veïna d'Odisha, cap a 120 pobles han sigut inundats per la pluja intensa i la força de l'aigua del mar agitada pel cicló. Tot i això, la majoria dels habitants d'aquestes zones havien sigut traslladats a refugis contra tempestes. Les autoritats van evacuar més d'un milió de persones abans que el cicló Yaas arribés a terra. També s'han desplegat equips de l'exèrcit per rescatar 32 persones que havien quedat atrapades en un districte costaner. La guàrdia costanera índia ha explicat en un tuit que els 265 vaixells pesquers que van informar que estaven a alta mar al golf de Bengala han tornat a port amb seguretat.

Després d'aquest primer impacte, el país es prepara per protegir les zones per on encara ha de passar el cicló, amb ràfegues de vent que podrien ser fins i tot més fortes. Això sí, s'espera que la tempesta es debiliti gradualment. Els equips de resposta als desastres, els avions i els vaixells estan en espera, i l'exèrcit ha desplegat 17 equips de rescat i socors formats per personal especialitzat amb equipament i embarcacions inflables. En les pròximes hores és probable que es vegin afectats els estats d'Andhra Pradesh, Jharkhand i Tamil Nadu, a la costa est, amb més de 50 equips de rescat enviats a aquestes zones.

El coronavirus obstaculitza els processos de seguretat

Els ciclons al golf de Bengala són habituals en aquesta època de l'any i sovint provoquen morts i destrucció a les zones costaneres de l'Índia i de Bangladesh. Tot i l'existència d'uns 1.200 refugis, en aquesta ocasió l'onada devastadora d'infeccions per covid-19 ha complicat els preparatius, perquè tots aquests espais s'han hagut de sanejar d'acord amb les normes de seguretat de la pandèmia. Les autoritats es mostren preocupades per l'impacte del virus, ja que no es poden mantenir distàncies de seguretat als refugis.

El cicló Yaas arriba en un moment en què l'Índia lluita contra una mortal segona onada d'infeccions per coronavirus, i els sistemes sanitaris ja tenen un excés de feina. Els crematoris, els cementiris i els hospitals ja funcionaven a ple rendiment amb el ràpid augment de casos i morts, tot i que els últims dies s'ha registrat una petita caiguda en el nombre de contagis nous.

Les autoritats d'Odisha han explicat que s'han suspès els tests, la vacunació i una enquesta sanitària porta a porta als tres districtes que estan al pas de la tempesta. Però Suresh Mahapatra, un alt funcionari d'aquest estat, ha dit que molts metges i personal d'hospitals han acampat a l'interior dels centres mentre la tempesta passa i que els serveis bàsics continuen amb interrupcions mínimes. "Tots els hospitals, inclosos els de covid, funcionen sense problemes", ha assegurat.

Imatge del cicló Yaas generant un tornado a Naihati, índia
stats