Àfrica
Internacional17/04/2023

Un centenar de morts en el xoc entre faccions armades al Sudan: "La gent s'ha tancat a casa aterrida"

Els combats entre l'exèrcit i la milícia RSF continuen, i el Programa Mundial d'Aliments atura les activitats

BarcelonaEls combats entre faccions armades al Sudan continuen des de dissabte en una escalada que amenaça amb tornar a arrossegar el país africà a la guerra civil. Els xocs entre l'exèrcit i la milícia de les Forces de Suport Ràpid (RSF) han deixat almenys 97 morts i i centenars de ferits només a la capital, Khartum, segons l'opositor Consell de Metges del Sudan. El Programa Mundial d'Aliments de l'ONU ha anunciat l'aturada temporal de les seves activitats després de l'assassinat de tres membres del seu equip a la regió de Darfur i davant els "danys significatius" que ha patit pels combats a l'aeroport de la capital. L'Organització Mundial de la Salut adverteix que "en alguns dels 9 hospitals de Khartum que estan atenent els ferits s'estan acabant les reserves de sang, els fluids intravenosos i altres subministraments vitals".

Testimonis de Khartum dibuixen una situació dantesca. "Hi ha combats dins de nombroses ciutats, a les zones civils. A Khartum sentim trets i explosions a pràcticament tota la capital. Hi ha columnes de fum negre i la gent està tancada a casa des de dissabte. Tot i això, hi ha desenes de morts i centenars de ferits, que s'han trobat en el foc creuat", explica a l'ARA Samahir Elmubarak, de l'associació sudanesa de farmacèutics i una de les activistes que va participar en la revolució del 2019 contra el règim d'Omar al-Bashir, que havia governat el país amb mà de ferro durant tres dècades. "El personal mèdic intenta donar atenció d'emergència, però els hospitals i ambulatoris s'han quedat aïllats a causa dels trets d'artilleria", afegeix.

Cargando
No hay anuncios

Atrapats en el foc creuat

Els combats van arribar a ser tan intensos que a la tarda les dues faccions van pactar una treva de tres hores per evacuar morts i ferits, però al cap de poca estona es va trencar i es van reprendre els combats. L'activista i bloguera Samia Al-Galabi explica a l'ARA que molta gent havia quedat atrapada pels combats a la feina, sense aigua ni menjar, igual que moltes criatures, que es van haver de quedar a les escoles amb els seus mestres. "La majoria dels periodistes estan atrapats a la torre Kuwaiti Building. El Sudan viu els seus pitjors dies, estem aterrits, han tallat l'aigua i l'electricitat, no hi ha menjar a les cases i no podem sortir al carrer perquè no és segur. És un desastre històric i la comunitat internacional hi ha de trobar una sortida", implora.

Cargando
No hay anuncios

La violència va esclatar dissabte després de dies de tensions per l'acord que havia de permetre la transició a un poder civil, com s'havia pactat el 2019, després de la caiguda d'Al-Bashir en un cop militar a conseqüència de les grans mobilitzacions prodemocràtiques organitzades per estudiants i sindicats professionals. La junta militar havia d'haver cedit el poder a un govern civil, però un dels punts on s'havia encallat l'acord era la integració a l'exèrcit regular de les milícies RSF. L'exèrcit i la milícia s'acusen mútuament d'haver començat l'escalada.

Cargando
No hay anuncios

L'exèrcit és lleial al general Abdel Fattah Al-Buhran, líder de facto del Sudan, i les RSF estan comandades pel general Mohamed Hamdan Dagalo, conegut com a Hemedti. Per a la bloguera es tracta d'una "disputa pel poder entre les dues principals faccions armades", ja que considera que "tant Al-Buhran com Hemedti són assassins a sou, responen als interessos dels que els manen i és el poble qui en paga el preu". "No estic d'acord amb cap dels dos. El que vull és que aturin la guerra, que deixin en pau el nostre país i que es formi un govern civil al Sudan, que és el que la nostra gent, que és gent de pau, es mereix".