Internacional 21/06/2022

Cauen en mans russes dos pobles propers a Severodonetsk i tensionen la resistència ucraïnesa al Donbass

Un Putin desafiant assegura que el nou míssil intercontinental Sarmat estarà desplegat a finals d'any

3 min
La planta química d’Azot, a Severodonestk.

LondresLes forces russes s'han endinsat encara una mica més a la regió del Donbass, on s'està disputant el destí de la guerra, i des d'aquest dilluns han aconseguit el control dels pobles de primera línia de Tóixkivka i Metiolkine. Els enclavaments es troben molt propers a les ciutats bessones de Severodonetsk i Lissitxansk, lloc de ferotges batalles durant setmanes, especialment la primera, considerada un objectiu més simbòlic que estratègic per Moscou. Amb tot, si cau de la banda russa, enviarà un missatge rellevant a Kíiv –i als aliats occidentals– sobre un lent però potser inexorable canvi de paradigma pel que fa a la situació militar, almenys de moment. Tóixkivka es troba aproximadament a uns 25 quilòmetres al sud de Severodonetsk. Metiolkine, a només sis.

La caiguda de les viles també ha sigut reconeguda aquest dimarts per les autoritats ucraïneses. "A partir d'avui, segons la nostra informació, Tóixkivka i Metiolkine estan totalment controlades pels russos", ha dit Roman Vlasenko, cap del districte de Severodonetsk, a la televisió del país. "El Donbass és ara l'epicentre dels combats entre Ucraïna i l'exèrcit rus. La batalla està en ple apogeu”, ha afegit.

De fet, a mesura que passen els dies i l'artilleria russa intensifica els seus atacs, la situació militar dels defensors d'Ucraïna al Donbass oriental es torna "extremadament difícil", ha assegurat també el governador de la regió de Lugansk. Serhí Haidai informa que Rússia assegura que 568 civils es refugien a la planta química d'Azot, a Severodonetsk, l'últim fort dels ucraïnesos a la ciutat situada a la riba est del riu Siverski Donets. A més, la població veïna de Lissitxansk, a la riba oest, estava sent bombardejada "massivament", va afegir Haidai.

Rodion Miroixnik, l'ambaixador a Rússia de l'autoproclamada república de Lugansk, ha dit a través del seu canal de Telegram que les seves forces "s'han mogut des del sud cap a Lissitxansk", alhora que ha predit una victòria imminent. "Les pròximes hores haurien de comportar canvis considerables en l'equilibri de forces a la zona". La captura de Severodonetsk i Lissitxansk donaria a Rússia gairebé tota la província de Lugansk, una de les dues regions del Donbass. L'objectiu de Moscou pot ser demostrar al món occidental que pot assolir una victòria militar a la regió dies o hores abans de les cimeres de la UE, el G7 i l'OTAN, que s'inicien seqüencialment a partir de dijous d'aquesta setmana. Aquest moviment ja havia sigut predit pel president ucraïnès, Volodímir Zelenski.

Tretze minuts per arribar a Londres

D'altra banda, aquest migdia el president rus, Vladímir Putin, ha assegurat que està "orgullós" de l'acció dels seus soldats a Ucraïna, malgrat les pèrdues estratègiques i de personal a què fa front, entre morts i ferits més de 30.000 persones. "Estem orgullosos que durant l'operació militar especial els nostres combatents actuïn amb valentia, professionalitat, com a autèntics herois", ha dit en una reunió al Kremlin amb graduats de l'acadèmia militar. En referència a les sancions occidentals imposades a Rússia per la intervenció a Ucraïna, va dir que "se superaran". I "davant les noves amenaces i riscos, desenvoluparem i reforçarem encara més les nostres forces armades", ha reblat, prometent que el nou míssil balístic intercontinental Sarmat es desplegarà a finals d'any. "No hi ha dubte que serem encara més forts".

Una prova de llançament del Sarmat es va fer des d'una sitja a Plessetsk, al nord-oest de Rússia, el mes d'abril passat. Duia ogives d'entrenament que van arribar a 6.000 km de distància, a la península de Kamtxatka. La informació facilitada per les autoritats russes és que el nou míssil té un abast de 18.000 quilòmetres i pot carregar entre 10 i 15 ogives nuclears i desplaçar-se a velocitats hipersòniques. En tant que només utilitza equipament rus, no es veuria afectat per les sancions occidentals. D'acord amb els analistes del ministeri de Defensa britànic, si se'n llancés un des de l'extrem oest de Rússia, podria arribar a Londres en 13 minuts.

stats