Internacional 13/02/2022

La candidata a presidenta de la dreta francesa: "No m'aturarà res"

Valérie Pécresse intenta remuntar a les enquestes amb un míting multitudinari però la seva campanya no aixeca el vol

3 min
La candidata de la dreta francesa, Valérie Pécresse, en el seu mitin a París aquest diumenge 13 de febrer.

ParísValérie Pécresse és l’única persona amb possibilitats de fer fora de l'Elisi el president de França, Emmanuel Macron. Quan falten menys de dos mesos per a la primera volta de les eleccions presidencials, les enquestes apunten a una molt probable reelecció de Macron, però el president no tindria del tot garantida la victòria si fos la candidata del partit conservador Els Republicans qui passés a la segona volta. 

Però Pécresse tampoc té garantit passar el tall perquè la seva campanya no acaba d’aixecar el vol. Després d’un espectacular augment a les enquestes al desembre, quan va guanyar les primàries i es va convertir en candidata del partit conservador, el seu ascens s’ha moderat i ha caigut als sondejos per darrere de la candidata de l’extrema dreta Marine Le Pen, que ara per ara és qui està més ben posicionada per disputar-se la segona volta amb Macron. Pécresse està en tercera posició, seguida de prop per l’ultradretà Éric Zemmour.

Valérie Pécresse ha intentat donar un impuls a la seva campanya i remuntar a les enquestes amb el primer míting multitudinari aquest diumenge a París. En un escenari decorat com si fos una bandera de França gegant i davant de milers de persones, la candidata ha dibuixat el país que vol. “Vull aportar una nova esperança, la d’una nova França que hem de reconstruir junts”, ha dit en uns termes molt semblant als que utilitzen els candidats de l’extrema dreta, que sempre parlen de la necessitat de “reconstruir” un país en declivi. “Tinc a dins la força de les nacions guanyadores”, ha dit en un discurs profundament patriòtic, molt habitual entre els polítics francesos. “No m’aturarà res”, ha promès.

Amb un míting sense ritme, ha demostrat menys habilitats oratòries que els seus rivals. Però això no li ha impedit disparar contra Macron, a qui ha acusat de ser el protagonista de les “humiliacions” que ha patit França en l’escena internacional. Pécresse té en contra unes propostes i un perfil similars als del president de la República i intenta desmarcar-se’n amb algunes idees idèntiques a l’extrema dreta, sobretot en matèria d’immigració, com la seva defensa de construir “murs” a les fronteres externes de la UE.

Sense el suport de Sarkozy

La candidatura de Pécresse ha arrancat coixa per la maca d’alguns suports dins del seu propi partit. L’expresident Nicolas Sarkozy no ha demanat el vot per la candidata d'Els Republicans. No li ha donat el seu suport ni en públic ni en privat i la seva simpatia per Emmanuel Macron és coneguda. Divendres Pécresse es va entrevistar amb Sarkozy en una reunió que la candidata va qualificar de “franca i afectuosa”, però l'expresident, a diferència d’ella, no va fer declaracions. 

El silenci de Sarkozy és revelador, però al partit encara confien que tard o d'hora expressi el seu suport a Pécresse. “No tinc cap dubte sobre el fet que Nicolas Sarkozy donarà suport a la nostra família política”, assegurava divendres a Le Figaro Valérie Debord, de l’equip de campanya de la candidata. Als dubtes de l’expresident s’hi sumen algunes fugues del partit. Especialment dolorosa per a Pécresse ha estat la d’Éric Woerth, un exministre de Sarkozy que ha donat públicament el seu suport a Macron.

Els seus crítics li retreuen que és distant i que les seves propostes estan lluny de les necessitats dels ciutadans. En les últimes setmanes Pécresse ha intentat canviar aquesta imatge trepitjant el carrer, parlant amb botiguers i gent normal i corrent davant les càmeres. Al míting d’aquest diumenge, en la seva estratègia de mostrar-se més propera, Pécresse ha parlat de la seva família, del seu camí polític i de les dificultats que ha tingut com a dona treballadora. 

A pesar de tot plegat, si algú té opcions d’evitar la reelecció d’Emmanuel Macron és Valérie Pécresse. No ho té fàcil, però li queden vuit setmanes per guanyar terreny a l’extrema dreta i aconseguir passar a la segona volta. Si ho fa, en el duel final entre Macron i Pécresse, ella tindria possibilitats de convertir-se en la primera dona presidenta de França. 

stats