Breivik demana la llibertat condicional amb proclames nazis i sense remordiments

El terrorista d'extrema dreta noruec s'espolsa la responsabilitat deu anys després dels atemptats i ho atribueix a un "rentat de cervell"

2 min
El terrorista noruec Anders Breivik a una vista judicial per demanar la llibertat condicional

BarcelonaAmb gestos nazis, proclames supremacistes i arguments per espolsar-se la responsabilitat. Així s'ha presentat aquest dimarts el terrorista d'extrema dreta noruec Anders Breivik davant del jutge que ha de decidir si li atorga la llibertat condicional que sol·licita. Breivik és l'autor del pitjor atemptat de la història de Noruega, el del 22 de juliol del 2011, en què van morir 77 persones en dos atacs, el primer al barri governamental d'Oslo i el segon, el més mortífer, a l'illa pròxima d'Utoya, on se celebrava el tradicional campament d'estiu de les joventuts del partit laborista i on van morir 69 persones.

Breivik va ser sentenciat a 21 anys de presó, el càstig més sever que hi havia llavors al país escandinau. Aquesta pena pot equivaler a una cadena perpètua perquè es pot prorrogar de manera il·limitada si es considera que el condemnat pot ser un perill per a la societat. Tot i així, el reclús també té dret que la pena sigui revisada periòdicament. La primera sol·licitud de llibertat condicional es pot fer al cap de deu anys. Ara en fa deu i mig de les atrocitats del 22 de juliol, i Breivik, de 42 anys, s'ha acollit al seu dret.

A la vista, celebrada al gimnàs de la presó de Skien, on compleix condemna en règim d'aïllament per qüestions de seguretat, Breivik s'ha mostrat ferm en les seves idees supremacistes i ha defensat la ideologia nacionalsocialista. Ha entrat a la sala amb diversos cartells amb proclames com "Acabeu amb el genocidi contra les nostres nacions blanques" i aixecant el braç a l'estil de la salutació nazi. Malgrat això, ha assegurat que ara condemna la violència.

"Jo no vaig fer l'atac"

Amb tot, s'ha mantingut impassible mentre la fiscal Hulda Karlsdottir repassava el nom i les causes de la mort de cadascuna de les 77 víctimes. "Se'n penedeix?", li ha preguntat Karlsdottir. I Breivik ha contestat: "Jo no vaig culminar els atemptats del 22 de juliol. No vaig ser jo qui va fer l'atac. Jo estava radicalitzat". El terrorista noruec ha defensat que la responsabilitat és de Blood and Honour, una organització d'extrema dreta britànica que, segons ell, li va "rentar el cervell", però de la qual encara és membre.

El tribunal de Telemark ha programat tres dies per al procés, però les perspectives que Breivik sigui alliberat es consideren nul·les. El grup de suport de les famílies de les víctimes (Den Nasjonale Støttegruppen) ha demanat fer-li el mínim cas, tant al terrorista com al seu missatge, argumentant que "cada referència a aquest cas en general i al terrorista en particular és una càrrega enorme per als supervivents, els pares i tots aquells afectats pels atacs".

stats