Les tropes ucraïneses es retiren de diverses posicions al nord de Khàrkiv per l'avenç rus

Els Estats Units prometen convertir Ucraïna en un "exportador d'armes" als seus veïns

4 min
Efectes d'un atac amb míssils russos a Khàrkiv, aquest dimarts.

WashingtonUcraïna ha retirat les seves tropes de diverses localitats al nord de la regió de Khàrkiv davant l'avenç de l'exèrcit rus. "En algunes zones, al voltant de Lukiantsi i Vovtxansk, en resposta al foc enemic i als assalts de les tropes terrestres, i per salvar la vida dels nostres militars i evitar pèrdues, les nostres unitats han maniobrat i s'han traslladat a posicions més avantatjoses", ha anunciat l'estat major ucraïnès. Així doncs, les defenses ucraïneses s'han replegat en els dos eixos pels quals les forces russes avancen des que divendres passat Moscou va llançar una ofensiva al nord-est d'Ucraïna.

Segons el ministeri de Defensa rus, les seves tropes han pres el control de deu localitats en aquesta zona. Aquest dimecres, el cap de la policia de Vovtxansk ha admès a les xarxes socials que les forces russes estan establint posicions ja dins del municipi, on es concentren els principals combats des de la setmana passada. "La situació és extremadament difícil. L'enemic està prenent posicions als carrers de Vovtxansk", ha dit Oleksi Kharkivski. L'estat major ucraïnès ha dit que l'exèrcit està intentant evitar que Rússia acumuli tropes al nord de Vovtxansk.

Aquesta situació complicada a la regió de Khàrkiv ha obligat el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, a cancel·lar una visita oficial que tenia prevista aquest dimecres a Espanya i Portugal. El seu secretari de premsa ha informat que Zelenski ha posposat totes les visites a l'estranger que tenia previstes per als pròxims dies.

A l'espera de les armes dels EUA

Feia setmanes que els analistes militars anticipaven aquest moviment de Rússia per aprofitar la debilitat de les forces ucraïneses abans no rebin els reforços armamentístics dels Estats Units. Ahir, Zelenski va rebre una destacada visita diplomàtica, la del secretari d'Estat nord-americà, Antony Blinken, que va fer un viatge no anunciat a Kíiv per donar un missatge de suport a Ucraïna després de mesos en què s'ha centrat en el Pròxim Orient per evitar que l'ofensiva israeliana a Gaza desencadeni una guerra regional.

"Els Estats Units entenem que donar suport a Ucraïna significa reforçar la seva seguretat i la dels nostres aliats", va afirmar Blinken. Així va justificar els dos paquets recentment aprovats, el de 61.000 milions de dòlars que es va desbloquejar a finals d'abril al Congrés i un de 400 milions aprovat a principis de maig davant l'ofensiva russa sobre Khàrkiv. Part d'aquests 61.000 milions de dòlars ja són al camp de batalla, segons va dir dilluns l'assessor de Seguretat Nacional de la Casa Blanca Jake Sullivan. Blinken també va explicar que els Estats Units i els seus aliats estan fent tot el possible per enviar a Ucraïna més defenses antiaèries com bateries Patriot, que les forces ucraïneses han fet servir per abatre míssils russos.

El secretari d'estat nord-americà Antony Blinken pujant a un tren dels Ferrocarrils d'Ucraïna a l'estació de tren de Przemysl Glowny de Polònia, mentre viatja a Kíiv.

Malgrat que l'ajuda militar parli per si sola i constati la dependència de les tropes ucraïneses respecte a Washington per poder seguir plantant cara a Rússia, Blinken va recalcar que Ucraïna és el primer interessat que la seva seguretat i estabilitat no depenguin de tercers. "Aquests ciutadans no han demanat als altres lluitar per ells, tot el que demanen és aconseguir el que necessiten per defensar-se ells mateixos i el seu dret de ser una nació", va dir el secretari d'Estat, emmirallant-se en les paraules del president Joe Biden durant el discurs de l'Estat de la Unió, en què va prometre que no enviaria tropes nord-americanes sobre el terreny i que tot el que necessitava Ucraïna era l'enviament d'armes.

Blinken va explicar des de l'Institut Politècnic de Kíiv el pla dels Estats Units per aconseguir que Ucraïna pugui "mantenir-se pel seu propi peu militarment, econòmicament i democràticament". Dins del camp de la defensa militar, Blinken va remarcar la necessitat d'atreure més inversions privades per aconseguir no només que Ucraïna tingui una indústria de defensa suficient per garantir la seva seguretat, sinó també per "convertir-se en un exportador de defensa en armes i entrenament [militar]".

El màxim responsable de la diplomàcia estatunidenca va fer un repàs de com Washington està ajudant Kíiv a construir una indústria de defensa prou potent perquè, a la llarga, no hagi de dependre de ningú. "Les empreses nord-americanes ja han arribat a diversos acords importants per produir munició a Ucraïna i per a Ucraïna. I n'hi ha més en marxa", va assegurar, tot i que no va donar més detalls de quin tipus de munició es tracta i quina és la part de la cadena de muntatge que s'assumeix en territori ucraïnès. "Tot això garantirà que, en el moment en què es compleixin les condicions i els aliats hi estiguin d'acord, la invitació i l'adhesió d'Ucraïna a l'aliança serà ràpida i suau", va defensar Blinken.

El desembre passat els EUA ja van convocar els representants governamentals europeus de la indústria de defensa per aconseguir acords de producció conjunta amb socis occidentals. En aquell moment el ministre de Defensa ucraïnès, Rustem Umerov, ja va anunciar que havien signat un memoràndum amb els EUA per a la producció conjunta i l'intercanvi de dades.

Rússia ha de pagar

Per altra banda, Blinken va tornar a dir que Rússia ha de pagar la reconstrucció d'Ucraïna i que Washington utilitzarà la seva influència perquè sigui així: "Estem treballant amb els nostres socis del G7 per veure si podem utilitzar els actius russos congelats per remeiar el mal que Putin segueix causant".

Aquesta és la quarta visita de Blinken a Ucraïna des de l'inici de la guerra llançada per Rússia el febrer del 2022. Des de l'inici de la invasió a gran escala d'Ucraïna, els Estats Units han aprovat un total de 175.000 milions de dòlars en ajudes a Ucraïna, principalment els sistemes antiaeris Patriot i NASAMS que l'exèrcit ucraïnès no tenia, així com munició per a l'artilleria. S'espera que el flux d'ajuda continuï a un ritme accelerat a mesura que Washington lluita per recuperar els mesos perduts mentre el Congrés intentava acordar l'assistència a Kíiv.

Abans de marxar de Kíiv, Blinken va fer parada a un bar de la capital i va mostrar, com ha fet altres vegades, la seva traça amb la guitarra elèctrica. I ho va fer amb una cançó amb un missatge clar, Rockin' in the free world de Neil Young.

stats