Estats Units

Cops de porra, descàrregues i puntades: la policia de Memphis publica el vídeo de la pallissa mortal

Primeres protestes als Estats Units per les brutals imatges de la violència de cinc policies negres contra Tyre Nichols, un noi afroamericà que va morir tres dies després a l'hospital

4 min
Familiars de Tyre Nichols durant el funeral a Memphis

WashingtonLa policia de Memphis (Tennessee) ha publicat els vídeos que mostren la brutalitat que van exercir cinc agents afroamericans sobre Tyre Nichols, un altre afroamericà de 29 anys, que va morir tres dies després per les ferides. Durant una hora i set minuts d'esfereïdores imatges, que alternen la visió subjectiva dels agents i la d'una càmera de seguretat, es pot veure com, després d'aturar-lo en un control policial, un policia obre la porta del costat del conductor i el tira al terra. "Només intento anar-me'n a casa", diu, i es posa a córrer intentant fugir, mentre un altre agent el persegueix apuntant-lo amb una pistola elèctrica. Al cap d'uns minuts, aconsegueixen atrapar-lo, i fins a cinc policies colpegen Nichols amb els punys i els peus, i després amb una porra, el ruixen amb esprai pebre i el segueixen apallissant entre tots. Els cops el deixen gairebé inconscient, estirat al terra i amb la mirada perduda, mentre els policies que van arribant contemplen l'escena amb gest impassible, riures i mirades de complicitat. En un dels vídeos, es pot veure com el jove indefens no ofereix resistència mentre és colpejat despietadament, i es pot escoltar com crida: "mare, mare, mare". La casa de la seva mare, RowVaughn Wells, es trobava a menys de 100 metres del lloc de l'incident.

Advertim de la duresa de les imatges

El vídeo de l'actuació de la policia de Memphis durant la detenció de Tyre Nichols

"Encara no he tingut temps de lamentar-me. Continuo processant la mort del meu fill", ha dit Wells aquest divendres, en una emotiva roda de premsa. "No he pogut arribar a veure el vídeo, però el que he sentit és horrible, horrible", deia entre llàgrimes: ella l'esperava per sopar el 7 de gener, com tants altres dissabtes. Però el seu fill mai no va arribar a casa, sinó que va ser traslladat en ambulància a l'hospital, on va morir tres dies després, conseqüència de les ferides. El cas ha indignat els EUA, i especialment la comunitat negra de Memphis, on ja s'han començat a veure les primeres protestes després de la publicació del vídeo.

Els cinc expolicies de Memphis (Tennessee) acusats de l'assassinat de Tyre Nichols

Els agents implicats van ser acomiadats després d'una investigació interna i s'enfronten a una sèrie de càrrecs penals, entre els quals l'assassinat en segon grau, que podrien comportar-los de 15 a 60 anys de condemna. Van entrar dijous a la presó del comtat de Shelby, però ja han estat alliberats després de pagar fiances d'entre 250.000 i 350.000 dòlars. Segons l'atestat judicial, els agents van donar l'alto al jove Nichols per "conducció imprudent", un fet que no apareix al metratge publicat i que, segons la cap de la policia de Memphis, Cerelyn CJ Davis, no ha estat demostrat. "Ha sigut la cultura policial d'Amèrica, la seva impunitat, la que ha assassinat el Tyre", ha lamentat Ben Crump, un dels advocats de la família. "No veiem aquest tipus de vídeos en què les víctimes siguin blanques".

L’enèsim cas de brutalitat policial

"No canvia res el fet que siguin policies negres", ha insistit Crump, emmarcant el cas en el racisme institucional als cossos policials dels EUA, que es va posar de manifest després de l'assassinat de George Floyd, que va morir fa dos anys asfixiat per diversos agents. En aquest cas, almenys dos dels policies pertanyien a la Unitat Scorpion, destinada a perseguir la violència i "restaurar la pau als barris". Aquestes unitats especials no són úniques a Memphis i "tenen una impunitat total", ha assegurat l'advocat principal de l'entorn de Nichols, Antonio Romanucci.

Acompanyat de la família, Romanucci ha demanat a la cap de policia de Memphis "que es dissolgui immediatament" aquest cos i ha reclamat als caps policials de tot el país que investiguin aquestes unitats. De la mateixa manera, ha instat els sindicats policials a alçar la veu i demanar justícia. "On són els sindicats? Quina és la posició de l'Orde de la Policia Fraternal sobre aquest tema? Volem sentir-los, volem sentir-los dir que el que li va passar al Tyre, a aquesta família, mai hauria de tornar a passar. Volem sentir una condemna a la brutalitat, el salvatgisme, el terrorisme, l'odi, la vulgaritat d'aquestes accions", ha sentenciat.

La família demana protestes pacífiques

"Justícia per a Tyre Nichols", ha cridat l'advocat de la família, Crump, amb el braç alçat. Memphis és una ciutat de 628.000 habitants on gairebé dos terços dels residents són negres. El padrastre de Nichols, Rodney Wells, ha parlat en nom de la família quan s'ha sumat a la demanda de la policia i les organitzacions civils perquè hi hagi protestes pacífiques . "Volem la pau. No volem cap mena de rebombori. Volem protestes pacífiques. Això és el que vol la família i la comunitat", ha dit.

El president Joe Biden també havia demanat calma davant la indignació que suposarà el vídeo: "És comprensible, però la violència mai és acceptable". La policia de Memphis ha assenyalat que el cas és "potser pitjor" que el de Rodney King, apallissat per la policia de Los Angeles fa més de 30 anys, en un cas que va desencadenar una onada d'aldarulls a tot el país.

stats