Berlusconi amenaça amb fer caure el govern italià si Draghi és el nou president

El líder octogenari de Força Itàlia, soci de coalició, s'enfronta a l'actual primer ministre a la cursa presidencial

ARA
2 min
Silvio Berlusconi a Roma en una imatge del febrer.

BarcelonaSilvio Berlusconi sembla decidit a jugar totes les cartes per ser el pròxim president d'Itàlia. El magnat i polític octogenari vol culminar la seva carrera al capdavant de la màxima institució del país. Però, per a això, necessita que el seu principal rival, Mario Draghi, no sigui escollit com a pròxim president de la república. Segons han publicat mitjans italians, Berlusconi ha avisat que si Draghi és escollit –i, per tant, deixa el càrrec de primer ministre–, Força Itàlia abandonarà la coalició de govern, cosa que podria fer caure l'executiu.

Segons Il Corriere della Sera, Berlusconi ha assegurat que Draghi té poques opcions, argumentant que si passa a ocupar el palau del Quirinal "anirà a eleccions anticipades", ja que serà impossible formar un nou govern "perquè Força Itàlia no s'hi quedarà". El Cavaliere, de 85 anys, és el líder d'aquest partit conservador-liberal, que ell mateix va fundar fa tres dècades. El seu número dos, Antonio Tajani, també ha dit recentment que la sortida de Draghi del govern obligaria a convocar eleccions extraordinàries, mentre que l'elecció de Berlusconi garantiria que l'executiu es mantingués "sòlid".

Des d'aquest dimarts, Berlusconi és a Roma per participar en una reunió amb els seus aliats del centredreta, Matteo Salvini i Giorgia Meloni, i s'espera que a finals de setmana faci oficial la seva participació en la cursa presidencial. A les eleccions presidencials d'Itàlia no hi ha candidats oficials, tot i que els líders dels partits solen intentar posar-se d'acord sobre un candidat.

En una enquesta publicada aquest dimarts, més del 50% dels italians consideren que Draghi és la persona més apta per a la posició, mentre que el 39% dona suport a Berlusconi. La votació secreta de més de 1.000 parlamentaris i representants regionals comença el 24 de gener i està previst que passi per diverses rondes abans que sigui elegit el successor de Sergio Mattarella, que dimitirà el 3 de febrer.

stats