Neix una nova república: Barbados

El príncep de Gal·les s'ha traslladat per declarar la independència monàrquica britànica

Mar Bermúdez i Jiménez
2 min
El príncep d'Anglaterra parlant amb la, en breus, presidenta del país.

BarcelonaBarbados s'ha convertit, la matinada d'aquest dimarts, en una nova república. El 30 de novembre del 1966 l'illa més oriental del Carib va aconseguir la seva plena independència després de segles sent una colònia britànica, si bé, 400 anys després que el primer vaixell colonitzador arribés a la costa del país, encara no ha perdut el lligam amb la monarquia anglesa. Amb un sistema de monarquia parlamentària i constitucional, la figura de la reina Elisabet ha estat representada al territori per la governadora general, Sandra Mason.

Però l'era de la monarca al país ha acabat. Aquesta matinada, minuts després de les dotze de la nit, la reina ha estat substituïda per un nou càrrec, el de presidenta del país, que ha obtingut la representant de la corona al territori, Mason, elegida pel Parlament en votació el 20 d'octubre. La seva figura serà merament simbòlica rere la primera ministra i líder del partit laborista, Mia Mottley. "El moment ha arribat per deixar enrere el nostre passat colonial. Els barbadians volen un cap d'estat de Barbados", va declarar la primera ministra el dia de la votació parlamentària.

Un canvi simbòlic

La celebració d'aquest esdeveniment ha estat marcat per la visita de l'hereu del tron anglès, el príncep Carles, i coincideix amb la celebració del dia de la independència. La presència del membre de la família reial pretén donar una imatge en positiu respecte al manteniment de les relacions establertes i futures entre països. La declaració no tindrà cap impacte real, més enllà del fet purament simbòlic, no canviarà el rol del país en el comerç internacional ni la situació econòmica de l'illa, que es troba en estat crític. El context econòmic ve marcat per la pandèmia, que va suposar un cop dur per a un dels motors de la seva economia, el turisme, i que a més va afectar de tal manera la cadena d'oferta i demanda que es va produir un increment dels preus en un país en què el cost de la vida ja era alt pels costos d'importar productes.

Un exemple del manteniment de les relacions és que Barbados continuarà formant part de la Commonwealth, una aliança amb més de 54 membres, la majoria dels quals antics territoris britànics, i la supervivència del qual ha estat objectiu clar per a Elisabet II durant el seu regnat.

La idea de l'emancipació es va tornar a posar a l'ordre del dia el passat mes de setembre quan la governadora general del país va declarar que havia "arribat el moment de deixar enrere completament el nostre passat colonial". És la primera vegada en tres dècades que un regne opta per destronar la monarca com a cap d'estat. L'últim territori en fer-ho va ser l'illa de Maurici l'any 1992.

stats