França

Anne Hidalgo inicia el camí cap a l'Elisi

L'alcaldessa de París anunciarà diumenge que vol ser la candidata socialista a la presidència de França

2 min
L'alcaldessa de París, Anne Hidalgo, aquest dimarts en un acte del Partit Socialista a Montpeller

SabadellFeia més de mig any que s'especulava que l'alcaldessa de París, Anne Hidalgo, tenia intenció de fer el salt a la política estatal i concórrer a les eleccions presidencials franceses de la pròxima primavera, però la política socialista no ha volgut córrer i ha dedicat els últims mesos a aplanar el terreny abans de formalitzar la seva candidatura, acumulant suports entre la militància del seu partit i deixant-se veure fora de la capital. Finalment, segons ha avançat la cadena francesa BFM TV, aquest diumenge Hidalgo farà oficial que té intenció de participar en la cursa cap a l'Elisi.

Però tot i haver cuinat la candidatura a foc lent, el camí que haurà de recórrer a partir d'ara no serà gens fàcil. D'entrada, les últimes enquestes li atribueixen al voltant del 9% d'intenció de vot, una xifra que en cap cas li permetria arribar a la segona volta, reservada ara per ara al president Emmanuel Macron (que obté al voltant del 25% dels vots, segons els sondejos) i a la candidata de la ultradreta, Marine Le Pen (22%), que ja va quedar en segon lloc a les eleccions del 2017.

És cert que el fet que la seva candidatura no s'hagués formalitzat pot haver perjudicat les expectatives electorals de l'alcaldessa de París, però hi ha altres candidats en una situació similar que treuen més bons resultats. És el cas de Yannick Jadot, que vol ser el candidat d'Europa Ecologia però encara ha de superar unes primàries i que, tot i això, se situa al 10% d'intenció de vot. O també el del conservador Xavier Bertrand, que recull un 17% dels suports malgrat que encara no s'ha aclarit si es presentarà amb la marca dels Republicans (que tenen altres precandidats) o bé pel seu compte.

Rivals a dins i a fora

A part de necessitar una remuntada important en els set mesos que falten per als comicis, Hidalgo també haurà de fer front a una dura competència en l'àmbit de l'esquerra. Primer internament, ja que el Partit Socialista es planteja celebrar unes primàries a les quals també es presentaria, com a mínim, un altre candidat, l'alcalde de Le Mans, Stéphane Le Foll.

I després externament, perquè els votants progressistes tindran l'opció d'escollir, com a mínim, entre quatre candidats més: Jean-Luc Mélénchon, líder del partit d'extrema esquerra França Insubmisa; Fabien Roussel, representant del Partit Comunista; Arnaud Montebourg, exministre socialista que es presenta com a independent, i el guanyador de les primàries ecologistes.

stats