Itàlia

Set morts i 15 desapareguts en un despreniment en una glacera als Alps italians

Una allau de glaç i pedres als Dolomites ha deixat també vuit excursionistes ferits

ARA
3 min
Despreniment d'una glacera als Alps italians

BarcelonaAlmenys set persones han mort i vuit més han quedat ferides en el despreniment d'una part d'una glacera als Alps italians que ha tingut lloc aquest diumenge a la Marmolada, una muntanya de més de 3.300 metres d'altitud a la serralada de les Dolomites. Segons el Cos Nacional de Rescat Alpí italià, el despreniment s'ha produït a la via habitual d'accés al cim. Els serveis d'emergència de la regió del Vèneto han informat que, a més dels cinc morts també hi ha vuit ferits, dos dels quals en estat greu. D'altra banda, hi ha 18 excursionistes per sobre de l'àrea que ha col·lapsat, que seran evacuats.

Aquest dilluns, com a mínim 15 persones continuaven desaparegudes després de, suposadament, ser víctimes del despreniment. El succés ha consternat Itàlia i les autoritats no són gens optimistes: creuen que, passades vint-i-quatre hores de l’accident, serà molt difícil trobar algun dels desapareguts en vida. Per tant, el nombre de víctimes mortals podria incrementar de manera considerable. El primer ministre italià, Mario Draghi, ha assegurat que no té cap dubte que l’incident està relacionat amb la crisi climàtica. Ho creuen també diversos experts. De fet, en els darrers dies s’han assolit temperatures rècord al cim, superant de manera insòlita els 10 graus.

Allau de glaç i pedres als Dolomites

Mentrestant, els cossos de les víctimes que s'han pogut recuperar d'entre el gel i les pedres han estat traslladats al palau d'esports de Canazei, on s'ha activat un equip de psicòlegs per assistir els familiars. Dos dels ferits els han traslladat a l'Hospital de Belluno, el ferit més greu l'han portat a Treviso i els altres cinc a Trento.

A la zona s'han desplegat cinc helicòpters amb sistemes per detectar cossos sepultats i també unitats canines per comprovar si hi ha més persones atrapades. L'accés a la Marmolada ha quedat tancat i les autoritats han alertat que hi pot haver més despreniments.

Rècord de temperatures

El despreniment s'ha produït just l'endemà que la temperatura a la Marmolada assolís una xifra rècord, al voltant dels 10 ºC al cim, segons ha explicat el president de la regió del Vèneto. Aquest diumenge fins i tot s'ha superat aquesta xifra i s'ha arribat als 10,3 ºC.

Segons els testimonis, el tros de glacera afectat s'ha partit en dos punts, fenomen que es coneix com a serac, i ha provocat un despreniment de gairebé 300 metres d'amplada de gel i pedres que s'ha endut tot el que ha trobat al seu pas, segons publica el diari italià La Repubblica. "Hem sentit un soroll molt fort, típic d'una esllavissada, i després hem vist una allau de neu i gel baixant a tota velocitat, i és quan he entès que estava passant una cosa molt greu", ha explicat al diari un dels responsables del refugi de la Marmolada.

"He pujat la Punta di Rocca [la via d'accés al cim de la muntanya] moltes vegades, però ara ja fa molts anys que no hi he estat. El gel pràcticament ha desaparegut. Aquesta caiguda de seracs, esclar, es deu a la gravetat, però la causa real, original, és l'escalfament global, que provoca que les glaceres es desfacin", ha comentat a La Repubblica l'alpinista italià Reinhold Messner.

El president italià, Mario Draghi, ha expressat el seu "profund condol" a les víctimes del "col·lapse terrible" a la Marmolada, i ha assegurat que està constantment informat del progrés dels esforços de rescat.

stats