Accident ferroviari
Internacional 02/04/2021

Almenys 50 morts en un accident de tren a Taiwan

El comboi ha xocat contra un camió mal frenat que havia envaït la via

ARA
2 min
Passatgers a sobre d'un dels vagons del tren accidentat

BarcelonaEl descarrilament d'un tren ha provocat com a mínim 50 morts aquest divendres al matí a Taiwan. L'accident ha tingut lloc a les 9.48 h (les 3.48 h a Catalunya), quan un tren exprés amb 496 passatgers a bord entrava al túnel de Qingshui, al nord de la ciutat de Hualien, a l'est del país. A banda de les víctimes mortals, entre les quals hi ha el conductor, 146 persones han quedat ferides de diversa gravetat. Es tracta del pitjor sinistre ferroviari a Taiwan des de fa més de 70 anys.

Segons Feng Hui-sheng, director adjunt de l'administració ferroviària taiwanesa, l'accident s'ha produït quan el tren (que procedia de la capital del país, Taipei, i es dirigia a Taitung, al sud) ha xocat contra un camió que havia envaït la via. El vehicle l'havia aparcat l'encarregat d'unes obres que s'estan duent a terme a tocar del lloc de l'accident. L'home hi ha arribat al voltant de les 9 h per supervisar les tasques d'estabilització del terreny que s'hi estan fent per prevenir despreniments. La hipòtesi dels investigadors és que el camió havia quedat mal frenat i això ha provocat que caigués una vintena de metres per un pendent, des de davant de l'oficina de les obres, on estava estacionat, fins a quedar a sobre de la via per on circulava el tren. L'agència de notícies taiwanesa CNA explica que el conductor del camió ha sigut traslladat a una comissaria de policia per ser interrogat.

El tren accidentat i la zona d'obres des d'on el camió ha caigut a la via

El xoc ha provocat que alguns dels vagons impactessin contra les parets del túnel i que alguns dels passatgers hi quedessin atrapats a l'interior. Segons han informat els bombers, tres vagons han quedat destrossats i era molt complicat accedir-hi. Al migdia les autoritats han assegurat que ja no quedava ningú dins del tren, però no es descarta que el nombre de víctimes creixi, perquè els bombers han trobat parts de cossos dins d'alguns vagons.

Almenys un centenar de persones han sigut rescatades amb vida dels vagons que havien quedat a l'interior del túnel. Algunes han hagut de sortir caminant pel sostre del tren.

Cap de setmana llarg

L'accident ha tingut lloc a l'inici d'un cap de setmana de tres dies que coincidia amb una celebració tradicional en què les famílies se solen reunir per visitar i netejar les tombes dels seus avantpassats, però en què també és habitual fer escapades turístiques. Precisament, aquesta zona oriental de l'illa de Taiwan és una destinació turística important a causa de la seva costa escarpada, que obliga tant les carreteres com les vies de ferrocarril a salvar diversos obstacles geogràfics amb ponts i túnels. Per aquest motiu el tren anava especialment ple, amb unes 120 persones que no tenien seient i viatjaven dretes.

En general, la xarxa ferroviària taiwanesa, de titularitat pública, es considera segura, tot i que el 2018 ja hi va haver un accident important, amb 18 morts i 175 ferits, a causa d'un descarrilament que es va atribuir a errors humans i mecànics. El sinistre d'aquest divendres és el més greu al país des del 1948, quan 64 persones van morir en l'incendi d'un tren al nord de l'illa.

stats