Abramóvitx i dos negociadors ucraïnesos podrien haver estat enverinats

Tots tres estan fora de perill, però van tenir símptomes després d'una reunió conjunta a Kíiv

ARA
4 min
Abramóvitx

BarcelonaL'oligarca rus Roman Abramóvitx, encara propietari del Chelsea, i dos negociadors ucraïnesos amb qui es va reunir aquest mes a Kíiv, en el context de les converses de pau entre Ucraïna i Rússia, haurien estat víctimes d'un "presumpte enverinament", ha publicat aquest dilluns el diari Wall Street Journal. Segons el periodista Max Colchester, tant el multimilionari com dos negociadors ucraïnesos van desenvolupar símptomes que es podrien correspondre amb un enverinament, com "els ulls vermells, llagrimeig constant dolorós i pell escamada a la cara i a les mans". Les afectacions van aparèixer després d'haver-se reunit a Kíiv el dia 3 de març a la tarda, segons ha afegit a Twitter el mitjà d'investigació Bellingcat.

Amb tot, d'acord amb informacions posteriors difoses per l'Agència Reuters, un funcionari de l'administració nord-americana ha suggerit que Abramóvitx i els negociadors ucraïnesos podrien haver emmalaltit a causa de factors ambientals i no per enverinament. Però el fet que l'opositor al Kremlin Alekxei Navalvi i l'exespia rus Serguei Skripal i la seva filla Júlia resultessin enverinats amb Novitxoc, el primer l'any passat i els Skripal el febrer del 2018, és suficient com per aixecar una ombra de dubte sobre la versió de la intel·ligència nord-americana.

"La reunió del 3 de març a la tarda va tenir lloc en territori ucraïnès i va durar fins a les deu de la nit. Tres membres de l'equip negociador es van retirar a un apartament de Kíiv més tard, on van notar els símptomes inicials, inclosa la inflamació de la pell i els ulls, i un dolor penetrant als ulls més tard. Els símptomes no es van apaivagar fins al matí", ha explicat Bellingcat en un fil de Twitter aquest dilluns. Les condicions de tots tres "han millorat i la seva vida no està en perill", explicava també el diari nord-americà citant persones de l'entorn de les víctimes.

L'endemà, el grup de negociadors es va traslladar de Kíiv a Lviv, ciutat ucraïnesa a la frontera oest, per creuar a Polònia i d'allà dirigir-se a Istanbul, on van continuar les negociacions de pau. Entre els negociadors ucraïnesos afectats hi ha el líder de la comunitat tàtara de Crimea, Rustem Umerov. Els negociadors ucraïnesos acusen del suposat enverinament elements "radicals de Moscou que volen boicotejar les converses de pau", però des de l'entorn d'Abramóvitx es deia que no estava gens clar l'origen de l'atac, segons el rotatiu nord-americà.

Quant al tipus de símptomes, el diari afegeix que experts occidentals consultats asseguren que resulta difícil determinar si van ser produïts per un agent químic o biològic o bé per algun tipus de radiació electromagnètica. Tot i això, altres mitjans que també se n'han fet ressò, com el mitjà d'investigació Bellingcat, asseguren que eren símptomes "consistents amb armes químiques".

Bellingcat, en canvi, dona més credibilitat a la tesi de les armes químiques. Tot i la falta de dades concloents "perquè no hi havia cap laboratori per analitzar les mostres a prop de les víctimes", el mitjà d'investigació explica que un dels seus experts en la matèria va poder "examinar de manera remota i també al lloc dels fets" les persones afectades. A partir de les seves observacions, els experts consideren que els símptomes "són probablement molt més el resultat d'un enverinament amb una arma química no definida" i que "una hipòtesi alternativa menys probable seria l'ús de radiació de microones".

"Segons dos experts en armes químiques consultats i un doctor, els símptomes eren més consistents amb variants de porfirina, organofosfats o substàncies bicícliques", tot i que no és possible dir-ho amb seguretat per la falta d'anàlisis de laboratori. Els símptomes van anar desapareixent al llarg de la setmana següent, afegeix.

Segons detalla també Bellingcat, que anuncia una futura peça d'investigació conjunta amb The Insider, els tres afectats pel suposat enverinament "havien consumit xocolata i aigua durant les hores prèvies a l'aparició dels símptomes", però un quart membre de l'equip negociador que també va consumir-ne no va experimentar cap símptoma.

"Els experts diuen que la dosi i el tipus de toxines eren probablement insuficients per causar danys mortals i que molt probablement el que s'intentava era espantar les víctimes en lloc de causar danys permanents", afegeix Bellingcat. Segons el fil d'aquest mitjà, sembla que els negociadors ucraïnesos van demanar al mitjà, especialista en investigació, si podien proporcionar-los experts en armes químiques per valorar els símptomes que patien. Els periodistes d'aquesta web van decidir no publicar res per preocupació per les seves vides, diuen, però quan han vist que havien decidit explicar-ho, com demostra la primícia del Wall Street Journal, han anunciat que en farien una publicació més detallada aviat, juntament amb The Insider.

En les últimes setmanes, Abramóvitx ha viatjat des de Moscou a Kíiv i també a Lviv per participar, en nom del Kremlin, en les converses de pau obertes entre els dos països. També s'ha reunit amb el president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, però el mandatari no ha resultat afectat, segons deia al Wall Street Journal un portaveu presidencial, que afegia que no tenia cap informació sobre un suposat enverinament.

Abramóvitx, considerat un dels membres del cercle més pròxim a Putin, ha estat objecte de les sancions econòmiques occidentals que li impedeixen, de fet, poder vendre el club de futbol britànic. Després de les sancions, l'oligarca rus va retirar també el seu iot de luxe del port de Barcelona, on estava amarrat fins ara.

stats